Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Ge papperslösa kvinnor mänskliga rättigheter

Kvinnofridslagen ska gälla även för papperslösa kvinnor, skriver Sissela Nordling Blanco och Gudrun Schyman, (FI).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sverigedemokraterna anser att Sverige i dag för en oansvarig flyktingpolitik, och det anser Feministiskt initiativ också. Skillnaden är att medan Sverigedemokraterna vill inskränka ännu mer på de mänskliga rättigheterna, kräver Feministiskt initiativ mänskliga rättigheter åt alla. Det är dags för regeringen att ta ställning, och arbetar aktivt, för att FN:s konvention om mänskliga rättigheter respekteras och att de omfattar även papperslösa kvinnor.

År 2009 ansökte 8 474 kvinnor om asyl i Sverige, många på flykt från länder där de utsätts för tortyr, våldtäkter och trakasserier. Det är en skandal att många av dessa kvinnor tvingas leva som gömda flyktingar efter att ha fått avslag på sin asylansökan på grund av Migrationsverkets bristande kompetens om kvinnors asylskäl.

I dag kan en asylansökan från en kvinna som blir misshandlad av sin make avslås med motiveringen att kvinnan kan söka tillflykt inom hemlandet. Hemlandet kan i sin tur vara en stat där kvinnors rättssäkerhet är obefintlig.

Se över utlänningslagen

Regeringen måste därför se över utlänningslagen för att kunna garantera att kvinnors asylskäl tas på allvar. Flykt undan en förövare i hemlandet, flykt undan hot om könsstympning eller flykt undan tvångsgifte ska vara fullgoda skäl till att få asyl i Sverige.

Kvinnofridslagen ska gälla även för papperslösa kvinnor och ha företräde framför utlänningslagen i fall där de ställs mot varandra. Många papperslösa kvinnor lever under extrem utsatthet i dagens Sverige, utanför det sociala skyddsnätet med trakasserier, våld och utpressning i sin vardag. De är utelämnade i händerna på människor som utnyttjar deras utsatthet för egen vinnings skull. När en papperslös kvinna tvingas till ett underbetalt svartarbete, utnyttjas av arbetsgivaren eller lever under hot och våld i Sverige måste det svenska rättssystemet i första hand se till kvinnofridslagen istället för utlänningslagen för att garantera skydd.

Ingen regering hittills har arbetat för att säkra asylsökande kvinnors villkor och Sverigedemokraternas närvaro i riksdagen riskerar att försämra dessa kvinnors utsikter ytterligare. Riksdagspartierna måste nu formulera en tydlig politik för mänskliga rättigheter och mot diskriminering, en självklar utgångspunkt för Feministiskt initiativs politik. Det är det mest effektiva, och rättvisa, sättet att arbeta mot social utsatthet.

FN:s konvention måste också gälla papperslösa kvinnor

Feministiskt initiativ är en av flera organisationer som står bakom kampanjen Ain´t I a woman, som arbetar för asylsökande kvinnors rätt till skydd. Kampanjen arbetar för en rättvis migrationspolitik som tar hänsyn till kvinnors specifika asylskäl i en värld där tusentals kvinnor står utan rättigheter och rättsligt skydd. Helgen 23-24 oktober har Ain´t I a woman riksmöte i Göteborg och vi hoppas att fler organisationer deltar, att arbetet intensifieras och inte minst att regeringen tar papperslösa kvinnors situation på allvar och tydligt markerar vad som skiljer de borgerliga partierna från Sverigedemokraterna.

I kampen för ett jämställt och öppet samhälle måste Sverige säkra skyddet för de tusentals papperslösa kvinnor som i dag lever utanför samhället med utnyttjande och trakasserier i sin vardag. Sverige ska följa FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna och de måste även omfatta papperslösa kvinnor.

Sissela Nordling Blanco

styrelseledamot Feministiskt initiativ och författare till Makthandbok - för unga feminister som (be)möter rasism och sexism i föreningslivet.

Gudrun Schyman

talesperson Feministiskt initiativ

Mest läst