Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sdltb0f9ccb-nh (2)

Gör inte livet värre för ensamkommande

Ensamkommande ungdomar får inte bo kvar i Göteborg där de är trygga, trots att regeringen gett bidrag för detta. Socialdemokraterna tillsammans med de borgerliga partierna motarbetar att bidragen ska användas som tänkt till varje pris, skriver bland andra Daniel Bernmar (V) och Ulf Kamne (MP).

I våras upphörde regeringen att ge ersättning till kommunerna för flera av de ensamkommande ungdomar som fyllt 18 år. Det innebar att många ensamkommande tvingades flytta ifrån sina boenden i Göteborg. I stället hänvisas de till Migrationsverkets boenden där de fått bo helt utan stöd. I flytten revs de upp från sin skola och de enda sociala sammanhang de har i Sverige.

Men i somras kom nya besked. Så här skrev regeringen i ett pressmeddelande:

”Regeringen och Vänsterpartiet har tidigare kommunicerat överenskommelsen om ett tillfälligt kommunbidrag på 195 miljoner kronor i höständringsbudgeten. Genom tillskottet kan kommunerna låta ensamkommande barn som hinner fylla 18 år under asylprocessen bo kvar i kommunen”.

Glasklart budskap

Budskapet för oss är glasklart. Bidraget skulle göra det möjligt att låta ensamkommande ungdomar bo kvar i kommunens boenden där de känner sig trygga. De skulle slippa lämna ännu ett sammanhang.

I september sa dessutom biträdande finansminister Per Bolund (MP) att bidraget ska förstärkas med 195 miljoner. Han meddelande att bidraget ska göra de möjligt för ensamkommande ungdomar att bo kvar i den kommun som de hunnit rota sig i.

Vi i Vänsterpartiet och Miljöpartiet har hela tiden varit tydliga med att ensamkommande ungdomar ska få bo kvar i sina boenden i Göteborg. Det är ovärdigt att riva upp dem ifrån all trygghet de har i Sverige så fort de fyllt 18 år. Men Socialdemokraterna tillsammans med de borgerliga partierna har sagt nej. Vi har hört undanflykter om ansvar och tolkning av lagstiftning som gör det omöjligt för kommunen att låta ungdomar bo kvar på kommunens boenden. Men det går om vi vill. Det går alldeles utmärkt i många andra svenska kommuner, men inte i Göteborg.

Märklig tolkning

Inte ens när Socialdemokraternas egen regering ger bidrag vill de hjälpa ensamkommande att bo kvar i Göteborg. I stället vill de använda bidraget till läxhjälp och psykologer. De skyller på att lagstiftningen inte tillåter oss att använda pengarna till boendelösningar. Att Socialdemokraterna i Göteborg fortsätter hävda en annan tolkning än regeringen och över 60 andra kommuner framstår som allt mer märkligt.

Medan Socialdemokraterna och de borgerliga partierna pratar om trygghetsfrämjande åtgärder i form av ordningsvakter och övervakningskameror menar vi att den yttersta formen av trygghet handlar om att ha någonstans att sova. En plats att kalla hemma. Det borde inte vara svårt för någon att se vad konsekvensen blir när ungdomar saknar bostad. Lösningen är att ge ungdomarna en plats att sova på, inte läxhjälp.

Pengarna finns

I en intervju med tidningen Göteborgs Fria säger Marina Johansson (S) att de resterande pengarna ska utlysas som ett föreningsbidrag som olika föreningar kan söka. Hon säger också att det lutar åt att dessa pengar ska kunna sökas av föreningar som ordnar boenden för ensamkommande. Vi utgår därför från att de resterande statsbidragen kommer gå oavkortat till de organisationer kommunen redan samarbetar med. Organisationer som bara väntar på resurser för boenden. Organisationerna står redo. Pengarna finns. Vad väntar övriga partier på?

Socialdemokraterna och de borgerliga partierna måste sluta motarbeta regeringens politik. Nu har vi fått bidrag för att kunna låta de ensamkommande ungdomarna bo kvar i Göteborg där de har sin trygghet. Då ska pengarna också gå till detta.

Daniel Bernmar (V)

kommunalråd

Ulf Kamne (MP)

kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen

Maria Grundel (V)

1:e vice ordförande social resursnämnd

Stig Andersson (MP)

ledamot i social resursnämnd

Mest läst