FN-mötet om hiv/aids handlar inte om att legalisera sexköp

DEBATT: Hiv-preventivt arbete är inte en spelplan för krafter som vill legalisera sexköp. Att ifrågasätta våra organisationers närvaro i arbetet mot hivprevention visar på bristande omdöme och okunskap, skriver bland andra Christina Franzén, Hiv-Sverige.

ANNONS
|

Replik

FN-mötet om hiv, 9/6

8-10 juni hålls ett högnivåmöte för att förnya FN:s deklaration om åtgärder för att stoppa spridningen av hiv. Globalt lever 36 miljoner människor med hiv och dagligen beräknas nästan 6 000 personer få hiv. Vissa grupper är mer riskutsatta än andra, däribland unga kvinnor och flickor och de som benämns av UNAIDS som nyckelgrupper; män som har sex med män, transpersoner och människor som har sex mot ersättning.

FN uttalade inför mötet vikten av representation från civila samhället för att föra fram röster och perspektiv från personer som lever med och berörs av hiv. Ett framgångsrikt preventionsarbete utgår från de olika gruppernas skilda livsvillkor och rättigheter och att hälso- och sjukvården tillgängliggörs för alla oavsett grupptillhörighet. Svenska regeringen inkluderade i sin delegation organisationer som företräder nyckelgrupper, däribland våra tre organisationer. Ett beslut som kritiseras av Kvinnolobbyn mot bakgrund att vi antas driva legalisering av sexköp.

ANNONS

Märkligt utspel

Utspelet är märkligt. Mötet handlade inte om enskilda länders lagstiftning – frågan har inte debatteras alls. Det var inte heller våra organisationers mål och uppgift under mötet. Men bland annatUNAIDS, FN:s samlade program mot hiv och aids, framhåller dock att kriminaliserande lagstiftning påverkar hiv-prevention negativt.

Genom Kvinnolobbyns uttalande ignorerar de nyckelgruppernas faktiska behov. Våra organisationer har 25 års erfarenhet av arbete med hiv och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, ett arbete vi bedriver i såväl Sverige som internationellt och i FN, med särskilt fokus på mänskliga rättigheter, icke-diskriminering och jämställdhet. Vi arbetar dagligen med att förbättra den nationella hiv-preventionen utifrån evidensbaserad forskning.

Hiv-preventivt arbete är inte en spelplan för krafter som vill legalisera sexköp. Det handlar om att veta hur preventivt arbete fungerar, hur behoven ser ut och att ge röst åt berörda grupper. Att ifrågasätta våra organisationers närvaro i arbetet mot hiv-prevention visar på bristande omdöme och okunskap.

Christina Franzén

ordförande Hiv-Sverige

Frida Sandegård

förbundsordförande RFSL

Kristina Ljungros

förbundsordförande RFSU

ANNONS