Fler restaurangjobb bra för Västsverige

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Före valet ville S, MP och V ha sänkt restaurangmoms. Det som var bra för jobben då, är dåligt nu, menar Gunilla Carlsson och Monica Green (S) och uppmanar regeringen att satsa på järnvägen i stället för ”krogmomsen” (GP Debatt 1/10).

Centerpartiet genomför satsningar som S bara snackat om, men aldrig avsatt resurser till. Satsningarna på infrastruktur och järnvägar som alliansen gör nu är större än någonsin. Regeringen har avsatt 5 miljarder extra för 2012-13, har sin orsak i decennier av socialdemokratiskt ointresse. Varför vill de som tidigare låtit infrastrukturen förfalla, plötsligt ge Trafikverket mer pengar än de klarar av att hantera ?

ANNONS

De båda S-ledamöternas inlägg har ingen trovärdighet i sin kritik mot regeringens infrastruktursatsningar. I stället klagar man på att vi också satsar på att skapa fler jobb åt ungdomar för att minska utanförskapet, bland annat med halverad moms på restaurangbesök. För unga erbjuder jobb i restaurang en möjlighet att ta steget in på arbetsmarknaden.

Socialdemokraterna har tidigare tyckt att momsen på övernattning, livsmedel, restaurang- och cateringtjänster borde vara lika. Nu har de ändrat sig. Både stora och små företag inom restaurangbranschen välkomnar den halverade momsen och säger att det ger möjlighet anställa fler – främst ungdomar. Några har sagt att de kommer att satsa på bättre råvaror, mera ekologiskt och närproducerat. Andra tycker det är välkommet med förbättrad lönsamhet i en hårt pressad bransch.

Varför, Monica Green och Gunilla Carlsson, har ni ändrat er? Vad är problemet med åtgärder som skapar jobb och utveckling på både kort och lång sikt? Med fler i arbete ökar skatteintäkterna så vi kan förbättra välfärden och samtidigt göra fler satsningar på järnvägar och pendeltåg.

Ola Johansson (C)

riksdagsledamot

Rickard Nordin (C)

ersättare riksdagen

ANNONS