Familjeåterförening en mänsklig rättighet

Staffan Danielsson menar att Juluppropet är ensidigt och inte ser till de svagaste, de som finns i de utsatta ländernas närområde. Det är inte Juluppropets ärende, skriver bland andra Karin Wiborn, Sveriges kristna råd.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

Juluppropet, 6/1

Juluppropet är en väl definierad uppmaning och på intet sätt ett upprop för obegränsad invandring.

Uppropet handlar inte heller om att vi ska tillbaka till den situation som rådde hösten 2015, utan om vilka villkor vi ger barn och unga, liksom föräldrar, som redan är här: nämligen trygghet, framtidstro och att få leva tillsammans med sin familj.

Genom lokala församlingars engagemang finns en samlad insikt om hur den tillfälliga asyllagen försvårar barn och ungas situation, bland annat genom långdragen process vid familjeåterförening.

Gränsöverskridande

Kyrkan är gränsöverskridande i sin karaktär, den är global. Sveriges kristna råd har flera medlemskyrkor som har sitt centrum i de mest drabbade områdena, däribland syrisk-ortodoxa kyrkan. I stort sett alla kyrkor har relation med kyrkor i området och arbetar aktivt med humanitärt stöd genom sitt internationella arbete eller genom en samarbetsorganisation. Juluppropet må vara fokuserat på tre frågor som berör de som redan är här, men kyrkornas engagemang är stort på flera fronter och inte ensidigt.

ANNONS

Familjelivet avgörande

Vi håller med om att världens länder, bland annat genom FN och EU, bör prioritera fredskapande åtgärder och sätta in stora resurser i närområdet, liksom att alla länder behöver hjälpas åt i den humanitära katastrof vi ser. Men det rättfärdigar inte att vi låter barn och unga eller föräldrar som har kommit hit gå miste om familjeliv, som är en mänsklig rättighet som gäller alla alltid.

Vi menar att Sverige har potential att stå upp för mänskliga rättigheter och en migrationspolitik som underlättar en snabbare etablering vilket hela samhället har att tjäna på. Trygghet och familjeliv bidrar inte bara till mindre personligt lidande, det är också en bättre samhällsekonomisk lösning.

Karin Wiborn

generalsekreterare Sveriges kristna råd

Lasse Svensson

kyrkoledare Equmenia-kyrkan, ordförande Sveriges kristna råd

ANNONS