Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sdlspc99316-nh

Förbjud nedskräpning med cigarettfimpar

Nedskräpning är i princip förbjudet i lag men det finns ett märkligt undantag; cigarettfimpar. Låt tobaksindustrin betala en del av renhållningskostnaderna, skriver Matz Larsson och Anton Landgren, Läkare mot tobak.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Cirka en miljard fimpar slängs årligen på våra gator och torg. Detta till en kostnad av cirka två miljarder kronor per år, enligt organisationen Håll Sverige Rent. Nedskräpningslagen har kritiserats för att vara verkningslös för att den inte innefattar det mesta frekventa och dyraste skräpet att plocka upp från våra gator, cigarettfimpen.

Det läggs mycket tid, pengar och resurser på att plocka upp efter en av världens mest inkomstbringande industrier, tobaksindustrin. Ett samhälle utan cigaretter är målet på sikt för kampanjen Rökfritt Sverige 2025. För att åstadkomma attityd- och beteendeförändring bland rökare är ett första steg ändrad lagstiftning. Inte minst bör tobaksindustrin åläggas att betala en rimlig del av renhållningskostnaderna.

Kostar 26 miljarder

Rökningen kostar enligt en rapport från Statens folkhälsoinstitut från 2004 cirka 26 miljarder kronor per år i form av sjukvårdskostnader och produktionsbortfall och då är inte kostnaderna för nedskräpning, passiv rökning och bränder inräknade.

Detta kan jämföras med kostnaderna för utbildningsväsendet, som enligt SCB är 52 miljarder per år.

Eftersom vi har svårt att finansiera sjukvården, skolan och omsorgen, framstår fimpsanering som bortkastat kapital. En lag mot nedskräpning med fimpar är i linje med en satsning på ett Rökfritt Sverige 2025 (http://www.tobaksfakta.se/tobacco-endgame/)

Matz Larsson

överläkare, med dr

Hjärt-Lungklin./Tobakspreventiva Enheten, Universitetssjukhuset Örebro

Anton Landgren

AT läkare Göteborg

Båda styrelseledamöter i Läkare mot tobak

Mest läst