Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Nyttig. Det finns en problematik i privatanvändandet av drönare. Men lagstiftningens syn på drönare som ett övervakningsverktyg är inte grundat i hur det faktiska läget ser ut, skriver debattörerna.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Förbjud inte drönare

  Det krävs tydliga regleringar i användandet av drönare, snarare än förbud. Ge företagen dispens tills en ny lag är på plats, skriver bland andra Gustav Gerdes, UAS.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Vilka regler gäller för drönare? Den 21 oktober kom en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen som fastställde att fotografering med hjälp av drönare ska anses av övervakning och omfattas av kameraövervakningslagen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Den 17 november gick Datainspektionen ut med råd till länsstyrelserna när de ska göra sin tillståndsbedömning. Råden innebär att man öppnar upp för vissa typer av räddnings- och forskningsarbete. Men stora delar av drönarbranschen lämnas i en gråzon där tillstånden ska bedömas utifrån huruvida aktivitetens integritetsintrång kan ”reduceras till försumbarhet”.

  Vi anser därför att lagen måste ändras skyndsamt – och tills det är gjort borde företagen som använder sig av drönare få dispens.

  Drönarfrågan kan verka liten, men faktum är att användningen av drönare ökar snabbt. I dag finns det 1 600 tillstånd enligt Transportstyrelsen, nästan fyra gånger så många som 2014.

  Många användningsområden

  Inom jord- och skogsbruk kan drönare effektivisera avancerat arbete genom att kartlägga stora landområden, vilket sparar in både på tid och miljö. Ytterligare användningsområden är till exempel inspektion av kraftledningar och byggnader.

  I och med domen i Högsta förvaltningsdomstolen kommer Länsstyrelsen bara kunna ge tillstånd om syftet med användningen väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad. Lagen utgår från att främst brottsförebyggande eller olycksförhindrande syften är legitima. Risken är överhängande att drönare bara kommer att få tillstånd för dessa snäva användningsområden, även efter Datainspektionens bedömningsråd.

  Ge dispens

  Vi är inte motståndare till att skydda människors integritet. Det finns en problematik i privatanvändandet av drönare. Men lagstiftningens syn på drönare som ett övervakningsverktyg är inte grundat i hur det faktiska läget ser ut. Material samlas ofta in under korta flygningar på hög höjd där det i många fall är helt omöjligt att urskilja enskilda individer. Det krävs tydliga regleringar i användandet av drönare, snarare än förbud.

  Näringsminister Mikael Damberg har tillsatt en utredning som ska presenteras nästa sommar om en eventuell lagändring. Fram till dess borde företagen som använder sig av drönare få dispens. Och det fort, annars riskerar en hel bransch att gå under.

  Gustav Gerdes

  ordförande för UAS (Unmanned Aerial System) Sweden

  Patrik Nilsson

  samhällspolitisk chef Företagarna

  Fredrik Sand

  näringspolitisk expert Stockholms Handelskammare