Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Förödande vårdbeslut som slår mot de mest sjuka

  Vi välkomnar modern teknik och utmanas gärna av nya idéer. Men, ska ”vårdcentraler på nätet” verkligen finansieras genom att ta resurser från de mest sjuka och behövande? skriver bland andra Erik Andersson, Bräcke diakoni.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Primärvården utgör basen för den nära vården i Västra Götaland. Så skriver Västra Götalandsregionen själva om primärvårdens roll i sjukvården. Samtidigt sågar man av den gren vi sitter på, genom två för oss förödande beslut.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Först har regionen, av oklar anledning och tvärtemot Socialstyrelsens definition, bestämt att en kontakt som innebär att man kan se den man pratar med, till exempel en nätläkare via mobilen, är likställt med ett fysiskt besök.

  Samtidigt har man i tidigare beslut bestämt att vårdcentralerna får betala en straffavgift för de patienter som vänder sig till en annan vårdcentral än den där hen är listad. En regel som i sig är rimlig. Men i kombination leder dessa två beslut till en ohållbar situation.

  Orimliga konsekvenser

  Konsekvensen blir att regionens vårdcentraler får betala 500 kronor för varje enskilt ”besök” som våra invånare gör via nätet hos till exempel Kry eller Min Doktor.

  Detta är resurser som vi behöver för att ta hand om barn på BVC, unga som drabbas av psykisk ohälsa, vuxna mitt i livet som oväntat blir sjuka och inte minst till våra äldre invånare med både svåra och kroniska sjukdomstillstånd. I stället går nu pengarna till vårdföretag som fokuserar på att behandla enklare och ofta självläkande tillstånd via nätet.

  Vi välkomnar modern teknik och utmanas gärna av nya idéer. Men, ska ”vårdcentraler på nätet” verkligen finansieras genom att ta resurser från de mest sjuka och behövande?

  Vårt förslag är enkelt: Följ Socialstyrelsens definition av vad ett läkarbesök är – ett möte där patienten faktiskt träffar sin läkare. Och avskaffa straffavgiften för alla kontakter som inte går till så.

  Erik Andersson

  Bräcke diakoni

  Agneta Hamilton

  Vårdcentralen Kusten Ytterby

  Carl-Peter Anderberg

  Kungsportsläkarna/Kvarterskliniken

  Henrik von Sydow

  Wästerläkarna

  Jörgen Månsson

  Carlanderska

  Nick Johansson

  Västerleden/Allemanshälsan/Järnhälsan

  Peter Hanson

  Nötkärnan Bergsjön