De flesta som arbetar med ungdomsverksamheter gör för lite för att motverka övergrepp, skriver debattörerna.
De flesta som arbetar med ungdomsverksamheter gör för lite för att motverka övergrepp, skriver debattörerna.

Få förebygger övergrepp mot barn

ANNONS
|

Barn- och ungdomsverksamhet engagerar hundratusentals barn och unga. Här kan de utveckla sina intressen, få en meningsfull fritid och en förberedelse inför vuxenlivet.

Att barn och unga ska känna sig trygga i de här sammanhangen borde vara en självklarhet. Tyvärr är det inte alltid så. Ibland inträffar det som inte får ske – att en ung människa utsätts för en kränkning eller ett övergrepp av en vuxen eller jämnårig.

Även om det finns många goda exempel på aktivt arbete, kan mer göras. I en enkät till föreningar och trossamfund uppgav hela 70 procent att de inte alls eller ganska lite arbetade med förebyggande av sexuella kränkningar och övergrepp. Orsaken är inte att tid och resurser saknas. Den absolut vanligaste orsaken – enligt nästan 90 procent av svaren – är att det inte känts aktuellt att arbeta förebyggande.

ANNONS

Missade varningssignaler

Men det går tyvärr inte att bortse från att kränkningar och övergrepp kan ske. Vi vet också att när övergrepp väl uppdagas har det ofta gått lång tid och det har funnits varningssignaler längs vägen.

Vi vill därför uppmana till att fler börjar jobba förebyggande för att skydda sina barn och ungdomar.

Samtidigt förstår vi att detta är en svår fråga, men det behöver inte betyda att det är svårt att arbeta förebyggande.

Som stöd har Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor startat webbsajten Gråzon Gränsfall Glasklart på adressen www.granser.nu. Där visas hur ledarledda barn- och ungdomsverksamheter kan arbeta förebyggande och hur man kan förebereda sig om något faktiskt skulle hända. Webbplatsen sprider även erfarenheter från arbete som görs på många håll, som Alvik Basket, Lugi Handboll, IK Bolton och KFUM Norrköping Scout.

Kan inte uteslutas

Föreningslivet är oerhört viktigt för våra barn och ungdomar. Alla de tusentals ledare som på sin fritid håller i träningar, arrangerar läger, ger musiklektioner och så vidare, förtjänar vår beundran och respekt. Men vi hoppas att allt fler tar med sig frågan om övergrepp in i verksamheten. För även om det kan framstå som osannolikt, går det inte att utesluta att det kan ske även i ens närhet.

ANNONS

Om alla ledare och andra aktiva tydliggör var gränserna går och har beredskapen att reagera på varningssignaler – då kan vi komma närmare en ungdomsverksamhet fri från sexuella övergrepp och kränkningar.

Anders Arborelius

biskop Romersk-katolska kyrkan i Sverige

Anna Magnusson

ordförande, KFUM Sverige

Antje Jackelén

ärkebiskop, Svenska Kyrkan

Eva Theisz

stf generaldirektör, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Karin Mattsson Weijber

ordförande, Riksidrottsförbundet

Katarina Hedberg

generalsekreterare, Scouterna

Marie Willemark

kommendör och ledare för Frälsningsarmén

Sara Revell Ford

generalsekreterare, Friluftsfrämjandet

ANNONS