Med politiska medel vill man alltså tvinga privata företag att införa samma slags filter på internet som man kritiserar Kina för att använda, för att rensa bort innehåll som anses opassande, skriver Fredrick Federley (C) och Magnus EK, CUF.
Med politiska medel vill man alltså tvinga privata företag att införa samma slags filter på internet som man kritiserar Kina för att använda, för att rensa bort innehåll som anses opassande, skriver Fredrick Federley (C) och Magnus EK, CUF.

EU riskerar förstöra det fria internet

En ny lagstiftning om upphovsrätt håller på att förhandlas i EU. När frågan snart beslutas i EU-parlamentet riskerar man att hamna ordentligt fel och förstöra internet som vi känner det idag, skriver Fredrick Federley (C) och Magnus EK, CUF.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Tillgängligheten till internet och tillgång till mobila enheter som surfplattor och smartphones har revolutionerat hur vi konsumerar underhållning och nyheter. Utvecklingen har så klart påverkat många företagare som på kort tid fått se sina inkomstmöjligheter ändras radikalt.

Med nya villkor i en bransch brukar det också komma krav på ett politiskt agerande. Inte minst gäller det också nöjesindustrin. Därför håller nu en ny lagstiftning om upphovsrätt på att förhandlas i EU. När frågan snart kommer att beslutas i EU-parlamentet riskerar man att hamna ordentligt fel och förstöra internet som vi känner det i dag.

Scanna allt material

Till att börja med vill man tvinga plattformsägare, exempelvis sociala medieplattformar som Facebook och Twitter eller bloggar, att scanna allt material som laddas upp på de respektive plattformarna för att hitta eventuella brott mot upphovsrättsskydd. Om något slinker igenom kan upphovsrättsägarna stämma plattformens ägare. En internet-meme i en kommentarstråd kan vara tillräckligt. Det innebär att alla plattformsägare måste kolla allt innehåll i förebyggande syfte.

ANNONS

Med politiska medel vill man alltså tvinga privata företag att införa samma slags filter på internet som man kritiserar Kina för att använda, för att rensa bort innehåll som anses opassande.

Avgift för länkning

Det andra omstridda förslaget innebär att det skulle införas en avgift för att länka till nyhetsartiklar. Tidningsutgivarna vill ha betalt när deras material sprids. Det är i sig inte märkligt, men den här modellen som i grund och botten gör URL-adresser till upphovsrättsmaterial, är inte rimlig.

När tekniken utvecklas behöver företag och aktörer utveckla sina affärsmodeller och utbud. Svaret är inte att gå till politiker och be om hjälp att rädda en föråldrad lösning.

Risken här är att ett fritt internet, varierat utbud, möjligheter för nya artister och tekniska lösningar att etableras kommer i kläm.

Att införa innehållsfilter och lagstifta vägar för att vissa aktörer ska garanteras betalning är definitivt inte rätt väg att gå. Vi har kämpat mot de här förslagen från början och kommer att fortsätta göra så.

Fredrick Federley (C)

europaparlamentariker

Magnus EK

ordförande, Centerpartiets ungdomsförbund

ANNONS