Alldeles för många människor, framförallt kvinnor och flickor, får sina liv förstörda av det könsbaserade våldet. EU sitter på nycklarna till att göra livsavgörande skillnad för många som idag lever i stor utsatthet, skriver debattörerna.
Alldeles för många människor, framförallt kvinnor och flickor, får sina liv förstörda av det könsbaserade våldet. EU sitter på nycklarna till att göra livsavgörande skillnad för många som idag lever i stor utsatthet, skriver debattörerna. Bild: Andreas Hillergren/TT

EU måste höja ambitionsnivån i kampen mot relationsvåldet

Det könsbaserade våldet ökar i hela Europa. Det är inget annat än en tyst epidemi. En kraftsamling behövs i EU för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, annat våld i nära relationer och hedersförtryck. Vi vill se en europeisk samtyckeslag och en gemensam definition av att sex utan samtycke ses som våldtäkt. Kontaktförbud som utfärdats av en myndighet i ett EU-land ska gälla i hela unionen, skriver Paulina Brandberg och Karin Karlsbro, Liberalerna.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Nyligen röstade Europaparlamentet för ett efterlängtat nytt direktiv mot våld mot kvinnor. Direktivet innebär, förutom att medlemsländerna måste göra mer för att förebygga brott och straffa gärningsmän, att bland annat könsstympning liksom tvångsäktenskap blir brottsligt i hela EU. Det är historiskt. Äntligen stärks skyddet för våldsutsatta över landsgränserna – något Liberalerna har drivit på för länge.

Däremot är det beklagligt att flera regeringar i ministerrådet blockerade att direktivet skulle inkludera en europeisk samtyckeslag. Det här handlar om något så självklart som den ovillkorliga rätten att bestämma över sin egen kropp. Vi vet att lagstiftning som bygger på frivillighet är en avgörande pusselbit i lagföringen av våldtäktsbrott. När den svenska samtyckeslagen infördes 2018 skedde en markant ökning i antalet fällande domar. Liberalerna vill gå längre. Den fria rörligheten i EU medför ett behov av likvärdigt skydd i hela unionen. Vi kan inte acceptera något annat än att våldet bekämpas med samma fulla kraft av alla medlemsländer.

ANNONS

Höjer straffen

På nationell nivå har Liberalerna varit drivande i det perspektivskifte som nu genomförs i rättspolitiken – från fokus på gärningsman till brottsoffer. Vi höjer straffen för vålds- och sexualbrott, reformerar kontaktförbudslagstiftningen, stärker stödet till våldsutsatta och gör större budgetsatsningar än tidigare regeringar. Medan andra partier sviker i jämställdhetsfrågorna har vi liberaler alltid stått i första ledet. Det kommer vi fortsätta med. Men den här bokstavligen livsviktiga frågan stannar inte vid Sveriges gränser. Som på så många andra områden krävs mer samarbete för att vi ska kunna nå verklig förändring. Ett tryggare Europa fritt från våld förutsätter att samtliga regeringar agerar aktivt och med gemensamma muskler.

Därför är det positivt att det nya direktivet mot våld mot kvinnor introducerar åtgärder mot gränsöverskridande brott så som cyberstalkning. Våldsutsatta kommer också att garanteras likvärdig tillgång till rättsligt stöd. Men vi ser att mycket återstår att göra för att vi ska ha de rätta verktygen för att råda bot på våldet. Ett sådant exempel är kontaktförbuden. Den fria rörligheten i EU ska inte kunna utnyttjas för att kringgå ett kontaktförbud som har utfärdats av en myndighet i ett EU-land – tvärtom bör dessa gälla i hela unionen.

Ett tryggare Europa fritt från våld förutsätter att samtliga regeringar agerar aktivt och med gemensamma muskler

Alldeles för många människor, framförallt kvinnor och flickor, får sina liv förstörda av det könsbaserade våldet. EU sitter på nycklarna till att göra livsavgörande skillnad för många som idag lever i stor utsatthet. Direktivet mot våld mot kvinnor är ett viktigt steg i rätt riktning, men vi är inte nöjda. Nu kavlar vi upp ärmarna och fortsätter vårt outtröttliga arbete för allas rätt till ett tryggt liv fritt från våld och förtryck - vare sig man bor i Lycksele, Leuven eller Ljubljana.

ANNONS

Paulina Brandberg (L), jämställdhetsminister

Karin Karlsbro (L), europaparlamentariker

ANNONS