Ert illa underbyggda beslut sänker våra förskolor

De kommunala förskolorna får mer pengar i Göteborgs nya modell för resursfördelning. Små kooperativa förskolor drabbas däremot mycket hårt. Märkligt att Göteborgs stads styrande politiker lyser med sin frånvaro i den här frågan, skriver FSO Fria förskolor.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Slutreplik

Fria förskolor, 22/9 och 1/10

Elisabet Nord, förvaltningsdirektör i Göteborgs stad, skriver i sin replik till FSO:s debattartikel att man är medveten om att ”ett 60-tal” av stadens 170 fria förskolor får mindre pengar i den nya resursfördelningsmodellen. FSO delar inte Nords uppfattning. Det är illa nog om ”ett 60-tal” förskolor drabbas, men FSO:s analys – som bygger på kommunens egna siffror! – visar att antalet är betydligt högre än vad Nord medger.

Det som tydligt framgår av hennes svar är att modellen ensidigt slår mot en grupp fria förskolor, små kooperativa förskolor som kommer att drabbas mycket hårt. I över ett års tid har tjänstemännen i Göteborg utrett en ny resursfördelningsmodell. Att man i elfte timmen dels känner sig tvingade att ”extra undersöka hur den nya modellen påverkar” små förskolor, dels samtidigt erbjuder små förskolor hjälp med att analysera sin ekonomiska situation, kan inte ses som något annat än ett misslyckande. Den kunskapen och analysen av effekterna borde redan ha funnits på förvaltningen om man hade genomfört sitt utredningsuppdrag på ett rättssäkert sätt. Det borde vara en självklarhet att man kvalitetssäkrar sina förslag.

ANNONS

Straffas ekonomiskt

Vinnare i den nya modellen är de kommunala förskolorna som får mer pengar. Det framgår tydligt av budgethandlingarna som har presenterats för förskolenämnden. Av samma handlingar framgår också vem som är förlorare: barn vars föräldrar har valt att lägga tid och kraft i ett föräldrakooperativ därför att man tror på värden som engagemang och solidaritet.

FSO konstaterar också att det är märkligt att Göteborgs stads styrande politiker lyser med sin frånvaro i den här frågan. I stället för att de ansvariga majoritetspolitikerna i förskolenämnd och kommunstyrelse försvarar sitt illa underbyggda beslut skickar man fram sina tjänstemän att fronta i den här frågan, som på sikt hotar existensen för stadens fria förskolor och som ytterligare kommer att försämra stadens möjligheter att uppfylla platsgarantin inom förskolan. Men det kanske känns tryggast så.

Peter Andersson-Piltz

ordförande FSO Fria förskolor samt föräldrakooperativet Snäckskalet

Mimmi von Troil

vd FSO Fria förskolor

ANNONS