Stora skattesänkningar för dem som tjänar mest är klassisk högerpolitik, men inte vad vi behöver just nu, skriver Patrik Karlsson (S) och Janette Olsson (S). På bilden moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Stora skattesänkningar för dem som tjänar mest är klassisk högerpolitik, men inte vad vi behöver just nu, skriver Patrik Karlsson (S) och Janette Olsson (S). På bilden moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Bild: Fredrik Sandberg/TT

En högerbudget är inte vad vi behöver

Under de senaste fyra S-ledda åren har vi sett en politik på både riksplanet och i Göteborg som syftar till att täppa till klyftor, minska ojämlikhet och satsa på vår välfärd. Det sista vi behöver nu är klassisk högerpolitik, skriver Patrik Karlsson (S) och Janette Olsson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Västsverige har under högkonjunkturen och de senaste fyra S-ledda regeringsåren utvecklats positivt. Det har byggts fler bostäder än på flera decennier i hela landet. Sysselsättningen har varit rekordhög och tiden för nyanlända att komma i arbete har minskat genom arbetsmarknadspolitiska satsningar.

Kommun- och regionpolitiker i Göteborgsområdet har, oavsett färg på majoriteten i kommunerna, sett välfärdsmiljarder och riktade statsbidrag satsas på personaltäthet i våra verksamheter och på att förstärka arbetet med psykisk ohälsa, cancer och förlossningsvård.

Vi ser också reformer som gynnat våra yngre som i somras fick busskort och på det sättet kunde åka kollektivt i hela regionen. Läkemedel för barn har blivit avgiftsfria, det har införts glasögonbidrag för barn och unga och både barnbidraget och underhållsbidraget har höjts. S-regeringen införde också avdragsrätt för fackavgiften. Det är politik som syftar till att täppa till klyftor, minska ojämlikhet och satsa på vår välfärd. Det arbetet hann påbörjas men utmaningar framåt saknas inte och självklart behöver vi en regering och budet som fortsätter reformarbetet.

ANNONS

Historisk eftervalstid

Eftervalstiden har varit historisk. Vi vet ännu inte hur regeringsfrågan kommer att lösas, även om det för Sverige vore det allra bästa om blockpolitiken kunde begravas. Högerextrema krafter ska inte få inflytande och makt över politikens utformning. Den vägen är rena motsatsen till vilken Socialdemokraternas grundläggande värderingar.

I kommuner runt om i Västsverige kan vi konstatera att det är lockande att stödja sig på eller till och med släppa fram SD till tunga poster i stället för att bryta blockpolitiken eller samarbeta i mitten.

Reformarbetet har ersatts av skattesänkningar som gynnar dem som tjänar mest och man tar direkt stöd av det högerpopulistiska partiet SD.

På riksplanet fick Moderaterna och Kristdemokraterna igenom, med aktivt stöd av Sverigedemokraterna, en skissartad budgetmotion som innehåller skattesänkningar för mångmiljardbelopp och nedskärningar som kommer att slå hårt mot bland annat bostadsbyggandet, klimatarbetet och sysselsättningen.

M, KD och SD gör på detta sätt stora nedskärningar i arbetsmarknadspolitiken. Det blir stopp för alla nya kommunala extratjänster och moderna beredskapsjobb. Det blir också en begränsning av antalet introduktionsjobb för nyanlända, långtidsarbetslösa och funktionshindrade. Vi har redan fått höra Arbetsförmedlingens reaktioner om att det blir stora konsekvenser arbetet som görs för dessa grupper.

Klassisk högerpolitik

Stora skattesänkningar för dem som tjänar mest är klassisk högerpolitik, men inte vad vi behöver just nu. Enligt en rapport från riksdagens utredningstjänst som Moderaterna själva beställt går mest pengar till dem som tjänar mest. Låg- och medelinkomsttagare som är med i facket får stora delar av sin skattesänkning uppäten av slopad skattereduktion för medlemsavgift.

ANNONS

Skolungdomars lika möjlighet att åka kollektivt i Västsverige försvinner. M+KD+SD skrotar i sin budget avgiftsfri kollektivtrafik under sommarlovet för barn som går i klass 6-9 och årskurs 1-2 i gymnasiet. Denna reform var det många borgerliga politiker som tog åt sig äran av i regionen när det infördes.

Som socialdemokrater i distriktet Göteborgsområdet är vi allvarligt oroade över höstens politiska utveckling. Reformarbetet har ersatts av skattesänkningar som gynnar dem som tjänar mest och man tar direkt stöd av det högerpopulistiska partiet SD. Vi har svårt att se hur detta kan gynna Göteborgsområdets kommuner när viktiga satsningar försvinner.

Vi hoppas nu att vårt parti tillsammans med andra partier med konstruktiv kraft hittar en bred och lösningsfokuserad koalition, och inte ger extremhögern avgörande makt. Det kommer att behövas kompromisser och förhandlingar men det har aldrig skrämt Socialdemokraterna förut.

Patrik Karlsson (S)

ordförande Göteborgsområdets partidistrikt

Janette Olsson (S)

vice ordförande Göteborgsområdets partidistrikt

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS