Den som rufflar med kvalitet i välfärden ska sättas dit

De som vill påskina att välfärdsverksamheter som inte sker i kommunal och statlig regi sysslar med något slags ekonomiskt lurendrejeri har förfärligt fel, skriver Alf Svensson, tidigare partipolitiker för KD.

ANNONS
|

"Tycker du att det är rätt att våra skattepengar ska gå till snikna riskkapitalister som har konton i så kallade skatteparadis?"

"Är det rimligt att pengar som så väl behövs till våra gamlas vård och omsorg och till satsningar på våra skolor ska hamna i deras fickor?"

Det är faktiskt oförskämda frågeställningar. Man vill påskina att välfärdsverksamheter som inte sker i kommunal och statlig regi sysslar med något slags ekonomiskt lurendrejeri. Detta är förfärligt falskt.

Jonas Sjöstedt har övat in de här misstänkliggörandets melodier mycket väl. Och emellanåt låter det som om hedervärda socialdemokrater ställer upp som doa-doa-kör.

Rör upp känslostormar

ANNONS

Det är klart att det rör upp känslostormar om man framför sig ser penningströmmar styras förbi vård, omsorg och skola och hamna i skatteparadis. Men att likställa begreppet vinst med rofferi är både bedrägligt och lögnaktigt.

Vi vet ju att vinst är en ofrånkomlig drivkraft för marknadsekonomin. Och vem vill byta ut marknadsekonomi mot planekonomi?

Det är förvånande att inte Sjöstedt bemöts seriöst från partipolitiskt håll. Vänsterledaren har motat in socialdemokraterna i ett hörn, och man vet tydligtvis inte hur man ska komma ut. Och alliansen vilar på hanen. Snart är valrörelsen i full gång, då finns knappast tid för behövliga reflexioner och utrymme för resonemang. Valrörelser är numera one-liners, enkla beskyllningar och rappa påståenden och utspel.

Det torde finnas majoritet i riksdagen mot vinstförbud och vinstbegränsningar på den ena eller andra procentnivån. Men varför ska alliansen förlora sympatier för att inte i tid ha tagit itu med populistisk och känsloladdad propaganda som nu sprids.

Komplicerad beskattning

Hur ska en koncern beskattas som har 100 dotterbolag, varav hälften sysslar med välfärdstjänster och hälften förslagsvis arbetar inom fastighetsbranschen och en hel del av dem dessutom är aktiva på internationella marknader? Hur ska skattemyndigheter komma åt bolag som höjer löner för att slippa redovisa vinst (Och därmed driver upp konkurrens om den arbetskraft som inte räcker)? Ska de bolag som delar ut små vinster men ägnar sig åt kapitalförvaltning få sin kapitalförvaltning begränsad? Hur ska benägenheten att investera utomlands minskas om vinstutdelning motas och begränsas i vårt eget land?

ANNONS

Jag tror inte att vinstbegränsningsparagrafer leder till företagsnedläggningar en masse. De välfärdsföretag som blir lidande är de små, nystartade, de som sliter under sina första verksamhetsår för att göra vinster och få något att leverera till de som satsat kapital. De stora koncernerna, som förstås jagar vinst, kan om de så vill hitta 100+1 möjligheter att ta sig runt begränsningsparagarafer.

Mycket svårt att tro

Är det verkligen så illa ställt i vårt land att åtta politiska partier, med tillgång till kunskap och erfarenheter och experter från alla de fakulteter, inte kan formulera gemensamma kvalitetskrav som ska upprätthållas och vars efterföljd kontrolleras? Det har jag svårt för att tro!

Det är ju de som rufflar med kvaliteten som ska sättas dit, vare sig dessa drivs i kommunal eller annan regi! Sätt till en kvalitetsutredning, om det inte finns ett antal sådana sedan tidigare, för det är just kvaliteten som vi medborgare och anhöriga är måna om och bryr oss om.

Alf Svensson

f d partipolitiker för Kristdemokraterna

ANNONS