Cannabisindustrin sätter vinst före folkhälsa

Svenska liberaler går aningslöst cannabisindustrins ärende när de applåderar legaliseringen av drogen i Kanada, skriver Staffan Hübinette, författare och lärare i drogprevention.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Med legaliseringen i Kanada har dammluckorna öppnats i cannabisindustrin. Kanada siktar på att bli världsledande i cannabisbranschen. Cannabisindustrins metoder har redan visats i de delstater i USA som legaliserat och följer samma mönster som Big Tobacco och Big Alcohol. Men liberala ledarskribenter, debattörer och ungdomspolitiker i CUF och LUF applåderar legaliseringen och går aningslöst cannabisindustrins ärenden.

Att marknadsföra cannabisrökning i samhällen där tobaksrökningen kraftigt minskar är en dålig idé. Cannabisindustrin utvecklar därför nya ät- och drickbara produkter; mat, drycker, choklad och godis. Marknadsföringen är massiv.

Skärpte reglerna

Men med barn som hamnat på akuten när de har ätit pappas eller mammas cannabisgodis skärpte myndigheterna i delstaten Washington reglerna 3 oktober. Försäljning av cannabisgodis som appellerar till barn förbjöds. Cannabisindustrin reagerade omedelbart och protesterade kraftigt. En vecka senare återkallade myndigheterna beslutet. Producenterna kunde dra en suck av lättnad.

ANNONS

I stället för det förbud som upphävdes kommer nu cannabisindustrin själva vara med och utforma reglerna. I den kommitté som ska föreslå regler ingår nu: Cannabis Alliance, Cannabis Organization of Retail Establishments and Washington CannaBusiness Association.

Folkhälsoargument står sig slätt när de kommer i konflikt med Big Marijuana. Inte ens barns behov av skydd från skadliga produkter håller som argument när ”Big M” oroas över förlorad försäljning.

I decennier har Big Tobacco och Big Alcohol med aggressiva metoder och förförisk marknadsföring påverkat lagstiftare, myndigheter och konsumenter med syfte att öka konsumtion och vinst. Hälsorisker har systematiskt förnekats eller bagatelliserats. Detsamma gäller nu cannabisindustrin.

Justin Trudeau kom till makten genom att fria till ungdomsväljare med löfte om legalisering. Konsekvenserna av detta för folkhälsan kommer att visa sig med tiden och priset sannolikt bli högt.

Trudeau har satt FN:s narkotikakonvention ur spel som öppnar för legalisering även i andra länder. Kunde Trudeau vinna val med löfte om legalisering kan andra lockas att försöka.

Svenska politiker står inför en utmaning. Medan liberala ledarskribenter och debattörer applåderat Trudeaus legalisering vill en majoritet av medborgarna ha ett förbud mot narkotika. De förväntar sig att en kommande regering står upp för en restriktiv politik, förbättrar det som brister men håller dörren stängd för legalisering.

ANNONS

Staffan Hübinette

författare och lärare i drogprevention

ANNONS