Nytt och dyrt. Det vi behöver nu är hyresrätter med rimliga hyror. De är en bristvara i dag. Om staden till exempel ställer krav vid markanvisningar så går det, skriver Marie Lindén och Stefan Kudryk, Hyresgästföreningen.
Nytt och dyrt. Det vi behöver nu är hyresrätter med rimliga hyror. De är en bristvara i dag. Om staden till exempel ställer krav vid markanvisningar så går det, skriver Marie Lindén och Stefan Kudryk, Hyresgästföreningen. Bild: Hasse Holmberg / TT

Bygg lägenheter som folk har råd att bo i

Göteborg behöver bygga minst 5 000 lägenheter per år den kommande tioårsperioden och framförallt billiga hyresrätter. Men det som byggs i dag är till stor del bostadsrätter till fantasipriser och hyresrätter med skyhöga hyror som en vanlig inkomsttagare inte kan betala. Oavsett vem som tar över taktpinnen i Göteborg nästa mandatperiod måste detta lösas, skriver Hyresgästföreningen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Här kommer några goda råd till er som kommer att vara med och styra Göteborg de närmaste fyra åren. Just nu vet vi dock inte vilka ni är, vilka partier ni tillhör och vilken bostadspolitik ni har tänkt er att driva.

För precis som förväntat blev det parlamentariska läger efter valet minst sagt oklart både nationellt och i Göteborgs kommun. Klart är dock att inget av de traditionella blocken vunnit en egen majoritet i Göteborgs kommunfullmäktige och att det kommer att krävas nya lösningar för att formera en stabil majoritet.

Utnyttja det statliga investeringsstödet och använd de industriellt tillverkade typhus som redan finns på marknaden.

Men oavsett vilka allianser som slutligen kommer att bildas vill vi redan nu ge er kommunpolitiker några goda råd på vägen. För det handlar om frågor som är oerhört viktiga i synnerhet för de många tiotusentals människor som bor i hyreslägenheter i Göteborg, men också för göteborgarna i allmänhet.

ANNONS

Bygg bort bostadsbristen. Att Göteborg har bostadsbrist kan inte komma som en nyhet för någon. Inte heller är bostadsbristens konsekvenser som till exempel trångboddhet, hemlöshet, segregation och ofrivilliga unga mambos någon nyhet. Och även om byggtakten har ökat något behöver tempot upp ytterligare.

Göteborg behöver bygga minst 5 000 lägenheter per år den kommande tioårsperioden och framförallt billiga hyresrätter. För vad göteborgarna efterfrågar är framförallt hyresrätter med rimliga hyror som människor har råd att betala. Men det som byggs i dag är till stor del bostadsrätter till fantasipriser och hyresrätter med skyhöga hyror som en vanlig inkomsttagare inte kan betala.

Alla ska ha råd att bo

Därför behöver Göteborgs stad vid markanvisningar ställa krav på att ett visst antal lägenheter ska vara hyresrätter med lägre hyror. Utnyttja det statliga investeringsstödet och använd de industriellt tillverkade typhus som redan finns på marknaden för att få fram de billiga hyresrätter staden så väl behöver.

Alla ska ha råd att bo kvar efter renovering. Att tvingas att mot sin vilja lämna sitt hem för att du inte längre har råd med hyran och att tvingas lämna sociala sammanhang och trygghet är naturligtvis ett dråpslag för de hyresgäster som drabbas. Men det får också samhälleliga konsekvenser som ökad segregation, gentrifiering och än värre trångboddhet.

ANNONS

Vi vet att om hyran höjs med 50 procent efter renovering riskerar vart tredje Göteborgshushåll att behöva flytta. Även vid en i sammanhanget låg höjning på fem procent får mer än var tionde hyresgäst svårt att klara den nya hyran.

Vi vet att ni som politiker inte kan påverka hur privata fastighetsägare genomför sina renoveringar. Men som ägare till allmännyttan kan ni bli ett föredöme genom att ge hyresgästerna ett reellt inflytande över vad som ska hända med deras hem. Självklart ska flera renoveringsnivåer erbjudas där det lägsta alternativet är ingen hyreshöjning alls.

Nej till ombildning

Slå vakt om allmännyttan och säg nej till ombildning och utförsäljning. Vad som behövs i bostadsbristens Göteborg är fler inte färre hyresrätter. Men vid varje ombildning minskar antalet hyreslägenheter och de som har låga inkomster och inte kan få lån tvingas bli hyresgäster hos sina grannar. Andra skuldsätter sig trots att de egentligen inte vill eller har de ekonomiska marginalerna.

De kommunala bolagen ska erbjuda sina hyresgäster inflytande över sitt boende. Men någon motsvarande garanti finns inte hos privata hyresvärdar vilket innebär att hyresgästerna kan få väsentligt sämre möjligheter att påverka när deras hem sålts till en privat värd. Dessutom visar en lång rad enkäter att hyresgäster i allmännyttan är generellt sett mer nöjda än de som bor privat och erbjuds dessutom oftast en högre förvaltningskvalitet.

ANNONS

Erfarenheterna från den planerade bytesaffären i Rannebergen visar tydligt att hyresgästerna trivs med och vill ha kvar allmännyttan som hyresvärd. Något ni bör vara både glada och stolta över.

Vi hoppas naturligtvis att ni under de kommande fyra åren vill driva en politik som gynnar både dagens och morgondagens hyresgäster. Därför välkomnar vi er till fortsatta samtal om bostadsfrågorna i Göteborg.

Marie Lindén

bostadspolitiskt sakkunnig, Hyresgästföreningen västra Sverige

Stefan Kudryk

bostadspolitiskt sakkunnig, Hyresgästföreningen västra Sverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS