Turismen omsatte 284 miljarder kronor år 2013. Enbart här i Västsverige utgör turismen 34 miljarder och sysselsätter nästan 22 000 inom rese- och turistindustrin.
Turismen omsatte 284 miljarder kronor år 2013. Enbart här i Västsverige utgör turismen 34 miljarder och sysselsätter nästan 22 000 inom rese- och turistindustrin.

Bromsa inte växande framtidsbransch

ANNONS
|

I dagarna hålls den första kongressen för svensk besöksnäring i Göteborg. Det är bra att en bransch som sysselsätter 173 000 människor från norr till söder kan samlas och diskutera framtidsfrågor.

Turismen omsatte 284 miljarder kronor år 2013. Enbart här i Västsverige utgör turismen 34 miljarder och sysselsätter nästan 22 000 inom rese- och turistindustrin. Hela besöksnäringen utgör en viktig del för svensk ekonomi, för jobben och för välfärden. Kvarterskrogen, hotellet, Liseberg och Svenska Mässan är alla med och betalar för vår gemensamma vård, skola och omsorg. Men det finns också en kulturell dimension där upplevelser genom bland annat mat och boende skapar ett mervärde och trivsel för såväl oss svenskar som utländska gäster.

ANNONS

Viktig inkörsport

Besöksnäringen utgör också en viktig inkörsport till arbetsmarknaden. Särskilt för unga och utrikes födda. I hela Sverige är var tionde anställd en ung person under 25 år. Inom hotell- och restaurangbranschen är det nästan var tredje. Det är också en viktig väg in på arbetsmarknaden för utrikes födda där mer än var tredje som arbetar i branschen har sin födelseort utanför Sverige.

Samtidigt står branschen inför betydande utmaningar. Enligt tidningen Besöksliv kommer det krävas 50 000 fler anställda inom besöksnäringen de närmaste tio åren. I riket har antalet elever som söker sig till de gymnasieprogram som utbildar för hotell- och restaurangbranschen minskat kraftigt från 8 000 år 1994 till 3 000 år 2010. I Göteborg var det förra året enbart 200 ungdomar som tog examen från gymnasieutbildningarna Hotell och turism samt Restaurang och livsmedel.

Vi har underskott av såväl duktiga kockar som servitörer och annan besöksnäringspersonal. Det är en oroväckande utveckling för Sverige som besöksnation men också då många unga går arbetslösa. De flesta ungdomar i Sverige kan inte konkurrera med ett långt CV och för flera företagare blir det svårt att motivera anställning av en oerfaren servitör om han eller hon kostar lika mycket varje månad som en erfaren. I förlängningen betyder det att tusentals ungdomar inte får chansen, eller tvingas vänta onödigt länge innan de kommer in på arbetsmarknaden.

ANNONS

Vill höja trösklarna

Att alliansregeringen genom halverad matmoms på restauranger och sänkt skatt på unga anställda sänkt trösklarna in på arbetsmarknaden även för de som inte har flera års arbetslivserfarenhet har gjort att fler företag gett fler unga chansen att få det första viktiga jobbet. Det är en utveckling som regeringen nu vill stoppa.

Ett arbete är inte bara egenmakt, försörjning och samhörighet. Det är vägen in i vuxenlivet och det svenska samhället för tusentals unga och utrikes födda. Här måste branschen och politiken kroka arm och göra mer för att fler människor ska kunna ta steget från utanförskap till arbetsgemenskap. Att det inte blir dubbelt så dyrt att anställa en ung medarbetare och att mer görs för att stimulera fler unga att söka sig till besöksbranschen vore första viktiga steg i rätt riktning.

Lars Hjälmered (M)

göteborgare och näringspolitisk talesperson

Bengt Lindé

krögare och ordf Göteborgs Restaurangförening

Stefan Karlsson

krögare Götaplatsgruppen AB

ANNONS