Brister i "fas tre" ska rättas till

ANNONS
|

Det finns inget som så skoningslöst bryter ner en människa, både psykiskt och fysiskt, som att gå sysslolös. Att inte få känna sig behövd.

I jobb- och utvecklingsgarantin erbjuds individuellt utformade aktiviteter för att så snabbt som möjligt skapa möjligheter till ett arbete. När deltagarna varit arbetslösa från tre år och uppåt erbjuds en sysselsättning. Kontakten med arbetsmarknaden ger färska referenser, ett nätverk och en arbetsgemenskap, samtidigt som jobbsökandet fortsätter. Har man gått så länge utan arbete kan det på många sätt vara värdefullt att få en arbetsplats att gå till i stället för att sitta hemma. Att ha någon som varje dag väntar en och arbetskamrater att ta en kaffe med.

ANNONS

Högt tonläge döljer brist på förslag

Tonläget har varit högt när socialdemokratiska företrädare i olika sammanhang kritiserat regeringens arbetsmarknadspolitik och speciellt det steg i jobb- och utvecklingsgarantin som kallas ”fas tre”. Försöket att dölja bristen på egna förslag avslöjar samtidigt ett hjärtlöst förhållningssätt till de människor som står längst från arbetsmarknaden. Socialdemokraternas tillvägagångssätt har nämligen varit att frisera statistiken. Före 2006 sjukskrevs många av andra orsaker än sjukdom och långtidsarbetslösa gömdes i en rundgång mellan ersättningssystem och passiva åtgärder.

Människor i jobbgarantins tredje steg är värda vår respekt och omtanke. De har gått igenom allt vad arbetsförmedlingen erbjuder i form av arbetsmarknadsutbildningar, coachning och arbetsträning, utan att få jobb. Deltagarna har i snitt varit utan arbete i åtta år. Hälften har varit arbetslösa mellan fem till tio år och nära 20 procent över tio år. De har gått igenom både låg- och högkonjunktur utan att få in en fot på arbetsmarknaden. Många är äldre eller har någon form av funktionsnedsättning.

Glädjande trend

Vi ser nu en glädjande trend bli allt starkare. Människor söker sig tillbaka till arbetsmarknaden och fler får jobb. Färska siffror från SCB visar att 136 000 fler personer har sysselsättning nu jämfört med januari förra året och 23 000 färre är långtidsarbetslösa. Bland unga i åldrarna 15-24 år var 25 000 långtidsarbetslösa i januari i år vilket är en minskning från 36 000 i januari i fjol.

ANNONS

Arbetsförmedlingen presenterade nyligen en rapport som visar att sju av tio personer lämnar jobb- och utvecklingsgarantin innan de ens kommer till fas tre. Hela sex av tio deltagare lämnar för att gå till ett arbete. Sett över tid lämnar även 19 procent av deltagarna fas tre vilket är glädjande siffror med tanke på hur oerhört långt från arbetsmarknaden dessa personer befunnit sig.

Jobb- och utvecklingsgarantins fas tre har dock fått utstå en hel del kritik där deltagare har känt sig utnyttjade och inte får någon meningsfull sysselsättning. Det är oacceptabelt. Arbetsförmedlingen har till uppgift att kontrollera så att deltagarna får en kvalitativ insats. Vi har därför begärt att den senare delen i jobb- och utvecklingsgarantin noggrant ska följas upp och redovisas till regeringen i år.

Kontrollfunktioner måste bli bättre

Vi anser vidare att Arbetsförmedlingen måste förbättra sina kontrollfunktioner och att det finns skäl att skärpa åtgärderna mot de anordnare som missköter sig. Vi är beredda att fortsätta utveckla vår jobbskapande arbetslinje men ställer oss frågande till vilka konkreta åtgärder som Socialdemokraterna har föreslagit för att hjälpa långtidsarbetslösa människor tillbaka till arbete? Är ni beredda att ompröva tidigare S-regeringars ”göm- och glömpolitik” som ledde till att 140 människor förtidspensionerades bort från arbetsmarknaden varje dag?

ANNONS

Oavsett svar så hoppas vi ändå att våra politiska motståndare kan glädjas åt att allt fler långtidsarbetslösa får jobb. Att allt fler fått sitt första arbete på mycket länge. Att även den som har ett funktionshinder blir sedd och får visa sin arbetsförmåga. Vi menar att eget arbete förutom försörjning också innebär trygghet och en social samvaro. Vår politik för full sysselsättning är till för hela samhället och för den enskilda individen.

Cecilia Magnusson

riksdagsledamot (M), Göteborg

Tomas Tobé

ordförande i arbetsmarknadsutskottet (M)

ANNONS