Bra sjukvård får aldrig bli en klassfråga

Sjukvården utgör välfärdens fundament. Det är därför vi socialdemokrater värnar en jämlik och rättvis sjukvård. Är du inte frisk ska den svenska sjukvården alltid gå att lita på, oavsett vem du är, var du bor och hur mycket pengar du har i din plånbok. En färsk rapport visar att så inte är fallet. Det kan vi aldrig acceptera, skriver bland andra Ann-Sofie Hermansson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Förra veckan kom en stor rapport från Cancerfonden om den ojämlika cancervården. Den slår fast att cancer har blivit en klassfråga. Rapporten konstaterar att ”Trots en lagstadgad rätt till jämlik vård löper personer med låg socioekonomisk status betydligt högre risk att dö i cancer jämfört med välbeställda personer. Högst är dödligheten bland lågutbildade män”. Det här är en utveckling vi som socialdemokrater aldrig kan acceptera. Sjukvården ska vara rättvis och jämlik – det är krav vi aldrig viker ifrån.

Viktig valfråga

Tidigare studier, bland annat från Socialstyrelsen, har visat att patienter med lägre utbildning generellt får mindre tid för frågor och önskemål i mötet med vården, har sämre tillgång till de bästa diagnostiska metoderna, får vänta längre från remiss till diagnos och i lägre grad får den behandling som rekommenderas. Så kan vi inte ha det.

ANNONS

Sjukvården berör alla och är helt central i vårt samhälle, den utgör välfärdens fundament. För politiker på alla nivåer är det en av de absolut viktigaste uppgifterna att hantera. Och den är därför en av de viktigaste frågorna i valet.

Omfattande vårdsatsningar

Socialdemokraterna inleder nu lanseringen av det största trygghetsprogrammet i modern tid. Där ingår de omfattande satsningar på vården som behövs för att du, oavsett bakgrund, lön och utbildning, ska kunna lita på att den alltid finns där när du behöver den.

Nyligen presenterade regeringen en satsning på 14 000 nya jobb inom sjukvården i landet de kommande åren. 2 000 av dessa hamnar i Västra Götalandsregionen.

Vi vet att det råder brist på utbildad personal och att det är svårt att rekrytera. Därför gör vi parallellt också nationella satsningar på fler utbildningsplatser och ökade möjligheter till utbildning på betald arbetstid för redan anställda i vården. Regionalt avsätter vi pengar i våra budgetförslag för höjda löner, bättre arbetsmiljö och rimliga arbetsvillkor.

Utöver detta avsätter den socialdemokratiskt ledda regeringen 500 miljoner per år för att förstärka och förbättra cancervården. Med en särskild satsning på barncancervården, arbetet med tidig upptäckt av hudcancer och med att stärka primärvårdens kompetens på cancerområdet. I Västra Götalandsregionen vill vi utöver detta satsa extra mot prostatacancer, med införande av PSA-testprogram för män mellan 50 och 70 år för att så tidigt som möjligt upptäcka prostatacancer.

ANNONS

Vård går före skattesänkningar

Att satsa på bättre och mer jämlik vård, att lägga resurser på fler anställda och bra villkor och lägga vårdpengar där de bäst gör nytta låter kanske som en självklarhet. Ja, för oss socialdemokrater är det en självklarhet. För de flesta göteborgare och andra västgötar likaså. Men den moderatledda majoritet som styr sjukvården i Västra Götaland – och därmed också i Göteborg – har konsekvent valt att lägga pengar på hög i stället för att satsa dem i vården. Vi kan bara anta att de sparar till sin paradgren: skattesänkningar.

I den frågan vill vi vara väldigt tydliga: göteborgarna förtjänar en trygg vård som går att lita på, och det vill vi leverera. För oss socialdemokrater kommer det alltid att gå före skattesänkningar.

Ann-Sofie Hermansson (S)

kommunstyrelsens ordförande

Anna Johansson (S)

riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg

Håkan Linnarsson (S)

regionråd i opposition

ANNONS