Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Polisutbildning webb
Västsverige behöver en polisutbildning och Borås har det som krävs, skriver bland andra Anders Danielsson, landshövding, Västra Götalands län.

Borås redo att utbilda poliser

Sverige behöver fler poliser. I Västsverige är vi redo att starta en polisutbildning i Borås redan i augusti 2018, skriver bland andra Anders Danielsson, landshövding.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Som ett av landets största rekryteringsområden med 1,7 miljoner invånare i Västra Götalandsregionen är det självklart med en polisutbildning i regionen. Borås, den näst största staden med 110 000 invånare, har det bästa läget,

Borås är en växande stad som med Göteborg bildar ett Västsvenskt kraftcentrum till nytta för hela landet. Städerna delar stora utmaningar och har tillsammans en tredjedel av de nationellt utpekade särskilt utsatta områdena. Det är viktigt med lokalt förankrad polis med god lokalkännedom för att skapa trygghet, både i de större städerna och på landsbygden.

Borås stad och Högskolan i Borås har ett långt framskridet samarbete kring hur polisutbildningen kan integreras på befintligt campus. Viktig infrastruktur anpassas till utbildningen, som inomhusskjutbana, körgårdsområde och bostäder för studenter.

Högskolan i Borås arbetar intensivt med att skapa en polisutbildning som svarar på de utmaningar samhället står inför, som våld i nära relationer och våldsbejakande extremism. Viktig spetskompetens med erfarenhet från polisutbildningen har knutits till förberedelsearbetet. I undervisningen kommer erfarna polislärare och akademiska lärare samverka.

Har det som krävs

Högskolan i Borås har de fördelar som krävs: En mångårig erfarenhet av professionsutbildning, samverkan med såväl Polismyndigheten och närliggande verksamheter som med andra lärosäten kring utbildning och forskning, möjlighet till avancerade simuleringsövningar i egen högteknologisk anläggning, ett prisbelönt högskolebibliotek med tillgång till forskningsbibliotekarier, och sist men inte minst, Nordens ledande forsknings- och utvecklingscentrum inom prehospital akutsjukvård.

Västsverige behöver en polisutbildning och Borås har det som krävs och är samtidigt en stad stor nog att spegla samhällets utmaningar.

I augusti 2018 är vi startklara.

Anders Danielsson

landshövding, Västra Götalands län

Jonny Magnusson (M)

ordförande regionstyrelsen, Västra Götalandsregionen

Helen Eliasson (S)

vice ordförande regionstyrelsen, Västra Götalandsregionen

Johan Trouvé

vd Västsvenska Handelskammaren

Ann-Christin Ahlberg (S)

riksdagsledamot, Västra Götalands södra

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

riksdagsledamot, Västra Götalands södra

Ulf Olsson (S)

ordförande kommunstyrelsen, Borås stad

Annette Carlson (M)

vice ordförande kommunstyrelsen, Borås stad

Mest läst