Framsteg. Vi har kommit långt men har fortfarande långt kvar till jämställdhet, skriver Radia Al-Masri.
Framsteg. Vi har kommit långt men har fortfarande långt kvar till jämställdhet, skriver Radia Al-Masri.

Blanda inte ihop islam med hederskultur

Vi är många troende muslimska kvinnor i Sverige som kämpar för jämlikhet. Vi vill förändra inifrån. Att stoppa bidrag till religiösa samfund hjälper oss inte, skriver Radia Al-Masri.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

    Radia Al-Masri
Radia Al-Masri

Replik

Hedersförtryck, 5/7

Sara Mohammad är född i Sulaymaniyya i irakiska Kurdistan, där finns en hederskultur som tyvärr utövas av de flesta och inte bara av de religiösa. Så är det i flera länder med muslimsk majoritet, men jag som är född i Sverige och har bott här i stort sett hela mitt liv förstår inte varför andra länders kulturer alltid ska tas upp i samband med min religion och bromsa utvecklingen av den kamp vi religiösa muslimska kvinnor försöker föra.

Du har rätt Sara, hedersförtryck är ett stort problem och många har tagit med sig det från sina ursprungsländer. Själv har jag sett många tjejer och killar som faktiskt upplever det du skriver om och som aktiv i det muslimska civilsamhället har jag stött på och upplevt mycket, men det är inte ett muslimskt problem, det är ett problem importerat från de länder du pratar om.

ANNONS

Mardrömmen för de ansvariga är sådana som jag, aktiva muslimska kvinnor som möter deras kvinnosyn med fakta från islam. Vi får dock inget stöd av vårt Sverige och självklart inte från de personer Sara syftar på.

Pågående kamp

Det pågår en kamp i många muslimska organisationer världen över för att kvinnor ska kunna få samma rättigheter och möjligheter som män, nästan samma kamp som kvinnorna i Svenska kyrkan hade för några år sedan. Som en självklar del av Sverige behöver vi kvinnor få hjälp för att uppnå förändring inifrån, men lösningen är inte att sluta ge oss bidrag.

Vi har kommit långt men har fortfarande långt kvar till jämställdhet, så stör inte den verksamheten vi bedriver, hjälp oss i stället att bli starkare, för vi kvinnor som för den kampen behöver allt stöd. För några år sedan fick vi inte vistas i männens bönesal, nu finns det moskéer där båda könen ber i samma rum och där det är okej för kvinnor att prata inför en mixad muslimsk publik från de kulturer Sara skriver om. Det är en seger men vi vill fortfarande uppnå mycket mer.

Förändring sker inte över en natt, det lärde jag mig när jag läste om kvinnors kamp i Sverige och under mitt arbete med syriska flyktingar i Sverige. Allt tar tid och att förändra tankesätt kan ta år, men när förändringen väl har skett är det inte så lätt att gå tillbaks till sin ursprungskultur. Det är just detta jag och många kvinnor som jobbar inifrån vill förändra, vi vill ändra tankesätt och reformera kulturer.

ANNONS

Gäller den feministiska politiken inte aktiva muslimska kvinnor?

Radia Al-Masri

aktiv i det muslimska civilsamhället

ledamot, Syrian Women Association

ANNONS