Skilda världar. Det är skilda världar att köpa in tjänster med skattepengar från privata aktörer och att driva en offentlig verksamhet med skattepengar. Fler måste ha denna elementära kunskap, inte minst politiker, skriver Shori Zand. På bilden Ilmar Reepalu med Välfärdsutredningens delbetänkande.
Skilda världar. Det är skilda världar att köpa in tjänster med skattepengar från privata aktörer och att driva en offentlig verksamhet med skattepengar. Fler måste ha denna elementära kunskap, inte minst politiker, skriver Shori Zand. På bilden Ilmar Reepalu med Välfärdsutredningens delbetänkande.

Bekämpa ”fake news” om välfärdsföretag

ANNONS
|

Socialdemokraterna har utropat att man ska ta krafttag mot ”fake news”. Partiet ska ta fram ett ambitiöst handlingsprogram mot faktaresistens. Som välfärdsföretagare föreslår jag att Socialdemokraterna börjar med att se sig själva i spegeln. Om man vill bli en trovärdig förkämpe är det nödvändigt att socialdemokraten Ilmar Reepalus Välfärdsutredning makuleras i samband med S-kongressen i Göteborg.

Utredningens ovetenskapliga förslag att genom lagstiftning fastställa en ”objektivt” godtagbar vinstnivå i privata välfärdsföretag strider mot marknadsekonomins vedertagna principer.

Ilmar Reepalu har talande nog också avstått från att göra konsekvensanalyser av sin hemsnickrade teori med vinstbegränsningar. Trots detta faktum har regeringen häpnadsväckande nog inte på egen hand ansträngt sig för att få ett genomarbetat underlag för att bedöma utredningens effekter.

ANNONS

Det är direkt pinsamt att inte ett enda välfärdsföretag välkomnades att vara officiell remissinstans. Regeringen bjöd ändå in över 140 aktörer för att kommentera utredningen. Om man nu säger sig vara intresserad av fakta, varför inte lyssna på våra erfarenheter för att kunna göra en samlad bedömning?

I den pågående debatten svartmålas välfärdsföretag som giriga och ointresserade av kvalitet. Det är ren lögn. Tyvärr har Ilmar Reepalu spätt på nidbilden fast det inte finns någon evidens som tyder på att det är lönsamt att tillhandahålla välfärdstjänster med låg kvalitet. Inte heller att de mest lönsamma välfärdsföretagen har lägre kvalitet än andra.

Som natt och dag

Villkoren för välfärdsföretag och offentligt driven verksamhet är som natt och dag. Här kan Socialdemokraterna börja göra en folkupplysande insats mot ”fake news”. Privata verksamheter finansieras med privata pengar och risken för förlust tas också av privata aktörer. När en privat aktör startar verksamhet och vinner en upphandling, med kommun eller landsting som kund, ligger hela finansieringsansvaret för lokaler, utrustning och personal hos företaget. Det finns inga skattepengar inblandade.

Även om man vunnit en upphandling garanteras aldrig volymer i ett uppdrag, vilket innebär en stor risk. Vårdbolag får betalt för utförda tjänster upp till 60 dagar i efterhand. Under den perioden måste företaget med egna finansiella muskler stå för alla kostnader som löner och hyror. En offentlig verksamhet går däremot aldrig i konkurs oavsett hur usel den är. Underskottet täcks bekvämt upp med skattepengar.

ANNONS

Det är helt enkelt skilda världar att köpa in tjänster med skattepengar från privata aktörer och att driva en offentlig verksamhet med skattepengar. Fler måste förstå denna elementära kunskap. Inte minst politiker.

Fakta – inte myter

Finansminister Magdalena Andersson (S) uttalade nyligen ”Vi vill kunna ha en debatt som grundar sig i fakta så att vi kan fatta rätt beslut.” Om finansministern menar allvar bör hon omedelbart tillsätta en utredning om hur högkvalitativa och kostnadseffektiva välfärdstjänster kan säkerställas oavsett om de utförs av privata eller offentliga aktörer. Vi behöver fakta och inte fler myter à la Reepalu på bordet om välfärdsföretag.

Shori Zand

entreprenör och grundare av Avesinagruppen

ANNONS