Jesper Bengtsson, chefredaktör Tiden
Jesper Bengtsson, chefredaktör Tiden Bild: Åse Bengtsson Helin

Behöver boendet verkligen bli dyrare?

Redan i dag är det för dyrt att bygga nytt. Människor byter boende för sällan. Det saknas billiga alternativ. Allt det där måste bostadspolitiken lösa. Men inte genom att minska byggandet och göra boendet dyrare.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Man kan säga mycket om det hafsverk till budget som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna klubbade igenom riksdagen innan jul, men frågan är om inte de slopade subventionerna till byggande är det märkligaste förslaget.

Risken är stor att det leder till minskat byggande och dyrare bostäder i en tid då Sverige skulle behöva det motsatta.

Stödet infördes av den rödgröna regeringen. Det har gått till nyproduktion av hyresrätter. Enligt Boverket har det ökat byggandet med omkring 20 000 bostäder. Inte minst har det varit viktigt i glesbygden, där marknaden inte själv kan bära nyproduktionen. Eller för att uttrycka det enklare: på små orter är det för dyrt att bygga nytt. Folk har inte råd att betala hyrorna.

ANNONS

Stödet har brutit den negativa utvecklingen.

Men nu försvinner det alltså.

Under de senaste åren har det byggts många nya bostäder, ändå är det fortfarande bostadsbrist i stora delar av landet. Boverket räknar med att det behöver byggas minst 67 000 bostäder per år under de kommande åren.

Samtidigt är vi på väg mot en lågkonjunktur. Byggandet minskar redan.

Jag fattar helt enkelt inte hur ekvationen ska gå ihop. Hur tänker Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson?

Hur ska byggandet kunna öka, eller ens hållas på samma nivå som i dag, om det försvinner pengar från byggbranschen?

Det går förstås inte.

Borgerliga politiker brukar dessutom hävda att det bästa vore att införa marknadshyror. Fri hyressättning. I dag finns det vissa regler som begränsar hur höga hyrorna får bli.

All erfarenhet visar att en sådan politik kommer minska nyproduktionen ytterligare. Det enda som kommer att byggas är väldigt dyra bostäder, där det går att tjäna pengar.

Så, nej, jag fattar inte hur de tänker få ihop ekvationen. Men så, i en artikel i tidningen NSD, ser jag en kommentar från en företrädare för byggbranschen som förklarar saken. Han menar att det bästa vore att införa ett högre bostadsbidrag. Då kan de fattiga ändå ha råd att bo i de dyra lägenheterna.

ANNONS

Det låter väl jättebra!?

Gör det dyrare att hyra en lägenhet men höj bidragen så att pengarna från skatten rinner rakt ned i fastighetsägarnas fickor.

Det är förstås en väg att gå.

Eller också behåller man byggstödet och håller nere hyrorna så att människor har råd att bo utan bidrag.

Jag inser att dagens system är långt ifrån perfekt. Redan i dag är det för dyrt att bygga nytt. Människor byter boende för sällan. Det saknas billiga alternativ. Allt det där måste bostadspolitiken lösa. Men inte genom att minska byggandet och göra boendet dyrare.

Jesper Bengtsson

chefredaktör Tiden magasin

kommenterar politiken ur ett socialdemokratiskt perspektiv

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS