Diana Zadius, juridikstuderande Uppsala, aktiv Centerpartist
Diana Zadius, juridikstuderande Uppsala, aktiv Centerpartist

Bara samarbete kan stoppa sexismen

Låt oss krossa sexismen, men utan att dra alla över en kam. Och i stället skapa en framtid där vi stärker varandra och bygger ett Sverige av positiva ideal och framtidstro, skriver Diana Zadius.

ANNONS
|
 
    <strong>Diana Zadius</strong> 
    <br> juridikstuderande Uppsala, aktiv Centerpartist 
   </br>
Diana Zadius
juridikstuderande Uppsala, aktiv Centerpartist

#MeToo går det bara att uttrycka sig positivt om. Destruktiva manskulturer där män söker bekräftelse hos sig själva och andra genom att behandla kvinnor som objekt, utan respekt eller samtycke, strider totalt mot de värderingar och kvinnofridslagar som definierat det här landet sedan 1200-talet. Om vi ska kunna gå vidare från #MeToo behöver vi dock inte bara riva ner destruktiva strukturer, utan bygga upp konstruktiva normer och strukturer vilka kan stärka både kvinnor och män.

Vad som tydligt framkommit i #MeToo är att sexistiska attityder och beteenden inte är en klassfråga eller en etnisk fråga, utan något som existerar inom alla samhällsklasser och etniciteter. Samtidigt vet vi alla – av egen erfarenhet – att det finns män som stöttar och stärker kvinnor, män som ringer ambulansen om de ser en utslagen kvinna på vägen, män som i hissen inte alls tafsar eller tar sig friheter, män som aldrig skulle få för sig att göra något mot en kvinna utan den kvinnans samtycke.

ANNONS

Vänsterextremt krig mot män

Det finns en risk att #MeToo kan bli bränsle åt ett slags vänsterextremt krig mot män, precis som kartläggning av hederskulturer kan göda högerextremt hat mot människor med utomeuropeisk bakgrund. Vi måste undvika att kollektivisera skulden och ansvaret för övergreppen på alla män, precis som vi aldrig ska kollektivisera skuld och ansvar.

Vad vi aldrig får göra, är att söka splittra samhället i offer och förövare, kvinnor och män, mörka och vita eller arbetare och företagare. Precis som arbetaren och företagaren behöver varandra, behöver kvinnan och mannen varandra, som kärlekspartner, som vänner, som medarbetare.

Vi behöver ett nationellt samtal kring sexism, men det måste utgå från att grundproblemet med sexism är att det uppmuntrar till att kollektivisera – och därför avhumanisera – medlemmar av det motsatta könet. Att säga att ”alla män bär ansvar för våldtäktskulturen” är lika illa som att säga ”alla kvinnor egentligen vill bli dominerade av en stark man”. När vi kollektiviserar och avhumaniserar hela grupper förlorar vi förmågan att möta varandra som individer och föra civiliserade samtal – vilket är en förutsättning för ett långsiktigt hållbart demokratiskt samhälle.

Stärk självförtroendet

Att arbeta långsiktigt mot sexism, är egentligen samma sak som att arbeta långsiktigt för att stärka individen och individens självförtroende. Både tjejer och killar behöver stärkas i sitt självförtroende, i att våga säga nej, att ta egenansvar och till att ha integritet. I detta ingår både rätten att inte utsättas för kränkningar men också skyldigheten att inte kränka.

ANNONS

Till de personer, kvinnor som män, som känner att de har rätt att göra saker mot andras samtycke – reflekterar ni någonsin över era handlingar och hur de definierar er som personer? Inkomst, tillgångar, yrkesstatus eller utmärkelser spelar ingen roll – hur ni behandlar andra är vad som definierar er som personer. Och det fina – och fruktansvärda – är att ni alltid har ett val, ett val att stärka andra istället för att trycka ner och kränka.

Egenansvaret måste läras ut i skolorna och hamras in i elevernas huvuden. Ingen är född god eller ond, alla har ett val att göra goda eller onda handlingar. Men att dela in människor i kollektiv riskerar att innebära att individen avsäger sig sitt egenansvar och får en enkel möjlighet att bortförklara sitt handlande.

Eegenansvar är inte nog

Men bara egenansvar är inte nog. Den nya generationen behöver positiva ideal att aspirera mot och ett samhälle som kan möjliggöra deras drömmar. Att bygga Sverige handlar inte om att landet någonsin ska bli ”klart”, utan om att varje ny generation ska formulera en vision om hur framtiden ska se ut och sedan tillsammans arbeta mot att förverkliga denna vision och därmed ge framtida generationer något större att bygga vidare på.

ANNONS

Så, låt oss krossa sexismen, men utan kollektivisera, för att tillsammans bygga upp en framtid där vi stärker varandra och bygger ett Sverige av positiva ideal och framtidstro.

Diana Zadius

juridikstuderande Uppsala, aktiv Centerpartist

ANNONS