Göteborgs nya politiska majoritet, bestående av de fyra Allianspartierna, har nu möjlighet att ändra de rödgrönas ogenomtänkta och illa förberedda beslut, skriver bland andra Mimmi von Troil, FSO Fria förskolor.
Göteborgs nya politiska majoritet, bestående av de fyra Allianspartierna, har nu möjlighet att ändra de rödgrönas ogenomtänkta och illa förberedda beslut, skriver bland andra Mimmi von Troil, FSO Fria förskolor. Bild: Anders Ylander

Att hålla tummarna räcker inte

3 600 barn riskerar fortfarande att förlora sin förskoleplats. Nu håller kommunen tummarna för att förskolorna ska kunna leva vidare med sin ekonomi trots kraftigt försämrade förutsättningar. Det är inte seriöst. Nu hoppas vi på Allianspartierna, skriver Peter Andersson-Plitz och Mimmi von Troil, FSO Fria förskolor.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Göteborgs stad har backat något i frågan om en ny bidragsmodell för de fria förskolorna, en modell som man tog beslut om i april utan tillräcklig utredning eller konsekvensanalys över vad detta innebär för barnen. I stället fick branschorganisationen FSO Fria förskolor och dess många medlemsförskolor göra egna analyser, som entydigt visade att beslutet skulle få katastrofala följder. En lång rad förskolor skulle tvingas lägga ned för att undvika konkurs och uppemot 5 000 barn skulle ställas utan förskoleplatser. Detta i en stad som historiskt inte klarar att uppfylla den statliga platsgarantin.

Protesterna med bland annat en manifestation med hundratals barn, föräldrar och förskolepersonal på Gustaf Adolfs Torg i september ledde till att beslutet under hösten har justerats, reviderats och ändrats, men det räcker inte! Det räcker inte att bara förskolor med färre barn än 20 ska få villkor så att de precis överlever. Alla återstående förskolor, de som har ett högre barnantal, riskerar fortfarande nedläggning.

ANNONS

Kommunen verkar tycka att det är acceptabelt att nu ”bara” ungefär 3 600 barn kan förlora sin vardagstrygghet

Men kommunen verkar tycka att det är acceptabelt att nu ”bara” ungefär 3 600 barn kan förlora sin vardagstrygghet, och man verkar inte heller ha några större problem med en situation som alltjämt gör framtiden högst osäker för både barnen, deras föräldrar och alla pedagoger som arbetar i de drabbade förskolorna. Hur ska man annars tolka följande mening i ett e-mejl från en tjänsteman i förskoleförvaltningen till en av de drabbade förskolorna: ”Håller tummarna för att Ni ska kunna leva vidare med OK ekonomi.”

Ljus i mörkret

Det finns trots allt ett ljus i decembermörkret. Göteborgs nya politiska majoritet, bestående av de fyra Allianspartierna, har nu möjlighet att ändra detta ogenomtänkta och illa förberedda beslut. FSO:s medlemmar hoppas nu att Allianspartierna väljer att driva igenom sitt tidigare yrkande i nämnden, ett yrkande som innebär att man behåller dagens modell med genomsnittsersättning så att stadens tjänstemän tillsammans med de fria förskolorna under 2019 i lugn och ro kan arbeta fram en modell som är trovärdig och som ger rimliga planeringsförutsättningar för kooperativen – en modell som tydligt deklarerar att Göteborg värnar de idéburna förskolorna och värdesätter deras arbete för Göteborgsbarnens vardagstrygghet och livslånga lärande.

Peter Andersson-Piltz

ordförande, FSO Fria förskolor och föräldrakooperativet Snäckskalet

ANNONS

Mimmi von Troil

vd, FSO Fria förskolor

ANNONS