Andra vägar. Det går att skapa fler och billigare bostäder utan att byggnadsarbetare utnyttjas, skriver Tomas Emanuelsson.
Andra vägar. Det går att skapa fler och billigare bostäder utan att byggnadsarbetare utnyttjas, skriver Tomas Emanuelsson.

Arbetarna som får ta smällen

DEBATT: Prispress är en farlig väg att gå. Ett maxpris per kvadratmeter kan förvärra det jätteproblem som redan finns – att företag utnyttjar byggarbetare, ofta från andra länder, och låter dem jobba för kaffepengar under horribla villkor, skriver Tomas Emanuelsson, Byggnads Väst.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

Bostadskrisen, 13 juni

Billiga hyresrätter ska skapas genom en aktiv bostadspolitik och statliga subventioner. Inte genom att sätta ett maxpris per kvadratmeter. För när byggföretag sänker sina kostnader blir lösningen ofta att utnyttja billig arbetskraft som får jobba under usla villkor.

En nybyggd hyrestvåa i Göteborg går i dag loss på över 8 000 kronor i månaden och för en trea måste du vara beredd på att hosta upp runt 11 000 kronor i månadshyra för. Det är helt orimligt och stänger ute en stor grupp människor från bostadsmarknaden. Den rödgrönrosa majoriteten i Göteborg har därför beslutat att var tionde nybyggd lägenhet får kosta max 1 000 kronor per kvadratmeter och år, vilket skulle motsvara cirka 6 000 kronor för en trea. Tanken är god, vi behöver billigare bostäder. Men problemet är att åtgärden kan förvärra det jätteproblem som redan finns på den svenska byggarbetsmarknaden – att företag utnyttjar byggarbetare, ofta från andra länder, och låter dem jobba för kaffepengar under horribla villkor.

ANNONS

Ett aktuellt exempel på detta är byggandet av billiga modulhus på kommunal mark för studenter i Västra Frölunda där polska arbetare berättat att de haft så lite som 65 kronor i timmen och där Byggnads Västs inspektioner visat på brister i arbetsmiljön.

Risk för fler fuskbyggen

Att använda sig av prispress är en farlig väg att gå om det innebär att arbetarna får ta smällen. Dessutom finns det risk att företagen tummar på kvalitén och det sista vi behöver är fler fuskbyggen. Därför kan vi inte överlåta bostadspolitiken till marknaden, vilket Fastighetsägarna föreslår i sin debattartikel i GP den 13 juni, där de bland annat tror sig kunna lösa bostadsbristen genom att ta bort hyresregleringen.

Vad vi i stället behöver är en bostadspolitik som öppnar fler dörrar till bostadsmarknaden.

Vi behöver hitta system så att de kommunala bostadsbolagen kan öka sin produktionstakt rejält.

En väg att gå är en förenklad byggprocess för allmännyttans bostäder.

De statliga subventioner av hyresrätter som regeringen beslutat om behöver utökas till fler typer av bostäder och inte bara smålägenheter.

Vi i Byggnads vill också omforma rotavdraget så att det även kan användas för renoveringar av hyresrätter och på andra sätt subventionera ett jämlikt samhällsbyggande.

ANNONS

För det finns en rad vägar att gå för att skapa fler och billigare bostäder, utan att byggnadsarbetare utnyttjas, kvalitéten försämras och företagen stoppar hela vinsten i sina egna och aktieägarnas fickor.

Tomas Emanuelsson

ordförande, Byggnads Väst

ANNONS