Alliansväljarna har bytt sida

Att referera till gamla undersökningar i den hett omstridda frågan om vinster i välfärden leder lätt fel. Den senaste visar att det nu är betydligt fler alliansväljare som är emot en vinstbegränsning än som är för, skriver Håkan Tenelius, Vårdföretagarna.

ANNONS
|

    <strong>Håkan Tenelius</strong>
    <br> näringspolitisk chef, Vårdföretagarna
   </br>
Håkan Tenelius
näringspolitisk chef, Vårdföretagarna

SOM-institutet vid Göteborgs universitet har för vana att göra gedigna och intressanta analyser av allmänhetens syn på välfärdstjänster. Ekot i Sveriges Radio gav i helgen stort utrymme åt en sådan mätning. Nyheten enligt Ekot var att väljarna fortfarande är för ett vinstförbud, och att Allianspartierna inte går i takt med sina väljare.

Frågan är dock om det var en nyhet. Undersökningen var minst ett år gammal.

SOM-institutets forskning kring välfärdsopinionen är viktig. Men när mätningarna presenteras är de knappast dagsfärska. Opinionen står förmodligen inte och stampar i en fråga som den om välfärdsvinster efter den hårda debatten på senare tid och turerna runt Ilmar Reepalus utredning.

ANNONS

Och det finns färska undersökningar.

Ny undersökning

Novus har på Vårdföretagarnas uppdrag flera gånger det senaste året ställt frågan: ”Vilken är din inställning till en begränsning av möjligheten att dela ut vinst till dem som satsat pengar hos privata företag inom vård och omsorg?”.

I augusti var en majoritet av väljarna för en vinstbegränsning, även om SOM-institutets 57 procent enligt Novus har sjunkit till 54 procent. Från toppåret 2013 tycks vinstmotståndet ha sjunkit med 15 procentenheter.

Men nu är det betydligt fler alliansväljare som är emot en vinstbegränsning än som är för. Alltså tvärt emot SOM-mätningen från 2015. 42 procent av Alliansväljarna är emot en begränsning, och 35 procent är för. Inom Moderaterna är siffrorna desamma: 42 mot 35.

Men vinstfrågan är extremt polariserad. Bland de rödgröna väljarna är hela 85 procent för en begränsning.

Extremt skev bild av vinstuttaget

Novus har också ställt frågan hur stora väljarna tror att vinsterna i vårdföretagen är. Bara 12 procent av de rödgröna väljarna gissade att 10 kronor eller mindre delas ut av en hundralapp i omsättning. Rätt svar var 3,30 kr år 2015. Deras genomsnittliga gissning var 32 kronor – nära tio gånger mer än den verkliga utdelningen.

Både Ilmar Reepalu och de rödgröna partierna hänvisar till opinionen när de motiverar en vinstbegränsning. Men opinionen är alltså inte lika glasklar som de tidigare SOM-mätningarna indikerar.

ANNONS

Dessutom är det tämligen osmart att luta sig mot opinionen om den är felinformerad. Särskilt om det kan leda till ett beslut som raserar något som allmänheten värderar mycket, mycket högt: Möjligheten att välja vård och omsorg.

Håkan Tenelius

näringspolitisk chef, Vårdföretagarna

ANNONS