Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Alla elcyklar kräver bättre cykelvägar

Fler än någonsin väljer elcykel i vardagen. Den elcykelboom som svept över Göteborg gör att det är nödvändigt med bättre cykelvägar, bredare trottoarer och mer plats för cykel. Det är pinsamt att ansvariga i praktiken bromsat cykelsatsningarna. Nu måste det bli en förändring. Göteborgarna måste kunna cykla tryggare – både för sig själva och för gående, skriver Ulf Kamne (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är pinsamt att Socialdemokraterna som har ansvaret i Trafiknämnden i praktiken har bromsat utvecklingen tillsammans med Moderaterna. Och Demokraterna som också sitter i ledningen har inte heller bidragit till förändring. Det här håller inte. Miljöpartiet i Göteborg vill satsa mer pengar på cykelvägar och underhåll än andra partier.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Statistik från cykelbranschen visar att försäljningen har fördubblats på två år och nu spår branschen ytterligare fördubbling.

Fler har råd att köpa elcykel

Den subvention som Miljöpartiet förhandlade fram i regeringen för elcyklar har givetvis hjälpt till så att fler har råd att cykla elcykel. Det gör att allt fler kan välja bort bilen, ta elcykeln och få en bättre hälsa och samtidigt bidra till ett bättre klimat. Elcykeln kan alltså spela en viktig roll för klimatet, när allt fler lämnar bilen hemma och avgasutsläppen bromsas. Det finns dock problem med cykelvägarna där Göteborgs stad inte hängt med.

Tyvärr ser vi i dag få partier som vill göra de satsningar som är nödvändiga för att underlätta vardagscyklandet för vanliga göteborgare

Med elcykel går det hålla en högre hastighet på cykelbanan. Över 20 km/h är plötsligt nåbart för småbarnsföräldrar med barn i cykelstol på pakethållaren och matkasse i cykelkorgen. Vi ser också en kraftig ökning av lastcyklar med elstöd. Nu behöver Göteborgs stad genomföra alla de intentioner för att få bättre cykelvägar som skrevs ned i cykelprogrammet.

Tyvärr ser vi i dag få partier som vill göra de satsningar som är nödvändiga för att underlätta vardagscyklandet för vanliga göteborgare. Detta trots att cykling inte medför något buller eller luftföroreningar i staden. Cykling tar inte heller upp stor plats i den trånga staden, till skillnad från den ensamma bilisten. Dessutom ger cykling, även om den är elförstärkt, ypperlig vardagsmotion som främjar folkhälsan. Heja vardagsmotionen!  

Högre krav på infrastrukturen

Till och med i backiga Göteborg går det att cykla med några barn och packning i en lastcykel utan att vara atlet om en har elmotor på. Men när allt fler väljer cykel ställer det högre krav på den infrastruktur som kommunen ska leverera. Vi behöver göra plats för cykeln.

Lägre hastighet på vägarna i centrum och bostadsområden gör att det går att cykla blandat med långsam biltrafik. Vi behöver lämna föreställningen att gående och cyklister ska samsas på samma utrymmen. Där det inte finns plats för både breda cykelvägar och breda trottoarer bör vi bygga breda trottoarer där även barn får cykla och istället låta de snabba cyklisterna blanda sig med bilarna. De cykelfartsgator som vi haft i många år i Göteborg är ett föredöme i de täta delarna. Det är i den täta staden rimligt att även bilarna håller 20-30 km/h vilket ofta blir hastigheten på en cykelfartsgata. Genom hastighetssänkning i bostadsområden kan vi få bättre cykelmöjligheter även där.

Bredare cykelvägar

Det behövs bredare cykelvägar så att cyklister som cyklar i olika hastigheter inte kommer i konflikt med varandra och så att lastcyklar kan mötas. Vi behöver dessutom förbättra parkeringsmöjligheterna för elcyklar och lastcyklar. Trafikkontoret måste komma till skott och bygga bort de riskabla platser där cyklister och gående hamnar i konflikt, med risk för olyckor.

Vi behöver också bygga om cykelvägarna så de blir rakare. En cykelväg som slingrar sig fram och gör krångliga krökar runt trafikmot och rondeller används inte lika mycket som en rak, välplanerad väg. Enligt Trafikverket skulle bättre utformning och skötsel av cykelvägar minska allvarligt skadade med omkring 20 procent varje år. Det är inte bara allvarligt för den enskilde cyklisten som skadas, det är också en kostnad för samhället att ta hand om skadade.

Ulf Kamne (MP)

kommunalråd med ansvar för miljö och stadsutveckling