Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Överskuldsättning får inte bli livstids fängelse

Evighetsgäldenärerna i Kronofogdens register är hårresande många, 175 000. Lagstiftningen räcker inte till för att hjälpa dessa människor ur ett ofta livslångt fängelse, skriver Annelie Enochson (KD), som bland annat vill ha en absolut preskriptionstid på 15 år.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Under semestern fick jag ett brev från ett inkassoföretag där man med hot om att gå vidare till Kronofogden meddelade mig att jag var skyldig dem pengar för obetalda räkningar och att jag hade några få dagar på mig att betala. Jag blev arg och upprörd, eftersom jag aldrig handlat på den aktuella elfirman och dessutom inte fått någon betalningspåminnelse. Det visade sig att någon hade kapat mitt namn och personnummer och på detta sätt begått en kriminell handling.

Händelsen fick mig att åter reflektera över alla dessa så kallade evighetsgäldenärer som bollas och säljs mellan olika inkassoföretag. Det måste vara en fruktansvärd känsla att hamna i en situation där man inte ser någon utväg ur kraven på inbetalning och inkassohoten. Enligt statistik från Kronofogdemyndigheten finns just nu 175 000 stycken personer som sedan 2006 varit registrerade hos Kronofogden och som i dag (juni 2010) har en skuld över 30 000 kronor. Dessa personer kallas evighetsgäldenärer, vilket är en person som har haft varaktig löneutmätning hos Kronofogden i minst tre år för att betala av på sina skulder.

Bakom dessa siffror döljer sig ofta tragiska historier, där livets omständigheter lämnat människor med skuldbördor som de inte klarar av att bära. Detta är människor som inte ens kan hyra en släpkärra eller en videofilm, eftersom de får dras med sin betalningsanmärkning så länge skulden inte är helt återbetald.

Lagstiftningen räcker inte till

I dagens Sverige riskerar alltså människor att fastna i Kronofogdens register på obestämd tid, med avlägsna möjligheter att återvända till ett normalt liv. Skuldsanering är tänkt att ge dessa svårt skuldsatta människor en sista utväg, men tyvärr finns det alltför många exempel på att den nuvarande lagstiftningen inte räcker till. Skuldsanering kan hjälpa vissa, men uppenbarligen blir många lämnade efter.

För oss kristdemokrater är det viktigt att människor får en rimlig chans att göra rätt för sig. En absolut preskriptionstid på 15 år bör införas för skulder som varit föremål för löneutmätning. Därefter avskrivs skulderna. Detta är något som skulle ge överskuldsatta chansen till ett nytt liv.

Korta tiden för skuldsanering

För en privatperson ligger betalningsanmärkningen i dag kvar i tre år efter det att skulden reglerats. Här krävs en kortare gallringstid, men även en undre beloppsgräns för hur små skulder som kan bilda underlag för en betalningsanmärkning. Ett annat kristdemokratiskt förslag har länge varit att korta tiden för när skuldsanering beviljas till tre år, jämfört med dagens fem. Det skulle innebära en oerhörd lättnad för människor som hamnat i överskuldsättning att snabbare kunna få en andra chans. Fem år är en alltför lång tid att leva på existensminimum under tunga skulder och ständig indrivning.

Den invändning som brukar resas mot liknande förslag är att de skulle kunna uppmuntra till riskfyllt lånande, eftersom man vet att skulderna ändå kommer att avskrivas. Den invändningen missar dock målet, eftersom det inte handlar om att avskaffa vare sig löneutmätning eller betalningsanmärkningar. Syftet med förslagen är att förhindra att skuldfällan blir ett fängelse som hindrar människor från att leva produktiva liv.

Annelie Enochson (KD)

riksdagsledamot, Göteborg

Annelie Enochson
Mest läst