Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Om kommunen lämnar bort sin vetorätt genom att låta mark- och miljödomstolen ta över prövningen av vindkraftsparken i Hake fjord så är den formella påverkansmöjligheten också borta, skriver debattörerna.

DEBATT: Vi vill stoppa processen med kommunalt veto

Vi har en positiv inställning till vindkraft, men underlaget för Vindplats Göteborg håller inte måttet, skriver bland andra Axel Darvik (FP).

S, MP och V argumenterar på GP Debatt som att ett ja till prövning av Vindplats Göteborg i mark - och miljödomstolen endast är ett ja till vidare utredning och att politiken fortsatt kan påverka. Det stämmer inte. Det är nu kommunen har full möjlighet att påverka utifrån de underlag som finns. Dessa underlag är bristfälliga gällande inte minst ekonomin, drabbade närboende och hamnens utveckling.

Positiva till vindkraft

Vi har en positiv inställning till vindkraft och var från början positivt inställda till etableringen av en vindkraftpark när Göteborg Energi tog beslut om en sådan 2008. Det underlag som tagits fram under processen är däremot långt ifrån tillfredsställande och kritiska utlåtanden har gömts undan. Därför vill Folkpartiet använda det kommunala vetot och inte nu tillåta att processen tas över av mark- och miljödomstolen.

Utan den kommunala vetorätten är det bara Göteborg Energis styrelse som kan påverka frågan. Vi vet dessutom att det redan finns planer på att sälja delar av parken till andra aktörer och vad som hittills är lovat är inte officiellt känt.

Vindkraft behövs samtidigt som investeringar staden gör måste vara ekonomiskt hållbara utifrån rådande stödsystem och korrekta antaganden. Behoven är stora och det finns många åtgärder som vi i Göteborgs Stad måste prioritera mellan. Det krävs därför välgrundade underlag för att kunna fatta bra beslut, och på den punkten är vi inte nöjda. Vi föreslog att se över förutsättningar för att Vindplats Göteborg kan bli ett hållbart projekt och att hänsyn tas till synpunkter från berörda aktörer.

Om kommunen lämnar bort sin vetorätt nu så är den formella påverkansmöjligheten också borta. Att påstå något annat är bara att medvetet försöka manipulera processen och i slutändan ställa göteborgarna inför fullbordat faktum.

Axel Darvik (FP)

ledamot i kommunfullmäktige och vice ordförande miljönämnden

Håkan Johansson (FP)

ledamot Göteborg Energi

Kristina Bergman Alme (FP)

ledamot i kommunfullmäktige och suppleant Göteborg Energi

Bild - 2
Bild - 3
Mest läst