Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
DAB-tekniken har inte alls det genomslag i Europa som påstås, skriver debattörerna.

Debatt: Större mångfald och utbud med digital radio

Radiobranschen står enad och redo att erbjuda lyssnarna framtidens radio. Digitalradio kommer att stärka mångfalden i etern, skriver bland andra Cilla Benkö, vd Sveriges Radio.

Digitalradiosamordnaren Nina Wormbs har lagt fram sin utredning om hur det ska gå till att införa marksänd digitalradio i Sverige. I utredningen, som välkomnas av en samlad radiobransch, presenteras en fullt realistisk och genomförbar plan för övergången till digitalradio. Nu saknas bara politiska beslut. Därför uppmanar vi regeringen, primärt kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP), och riksdagen att ta detta tillfälle i akt att förvekliga digital radio.

För Sveriges Radio betyder digitaliseringen en större mångfald och att det går att erbjuda ett större utbud av public servicekanaler, till exempel i form av radiokanaler på minoritetsspråk och mer nischade kanaler för exempelvis sport, nöje och lokalradio. För den kommersiella radion är digitaliseringen en förutsättning för att långsiktigt kunna utvecklas och också bidra till en ökad mångfald nationellt och lokalt.

Det påpekas ofta att en allt större del av radiolyssnandet numera sker över internet. Men radio via internet kan inte ersätta radiosändningar i ett marknät. Existerande mobilnäts kapacitet och den täckning som erbjuds lyssnarna räcker inte till.

Förblir gratis

Vidare är det av stor vikt att radiolyssnandet förblir gratis, det vill säga att det inte krävs bredbandsabonnemang, och att det går att lyssna på radio även på platser som saknar internetuppkoppling eller vid tillfällen när internet inte fungerar, som exempelvis vid kriser som stormen Gudrun då stora delar av Sverige var strömlöst.

Övergången handlar inte om en stor teknisk omställning och kommer inte medföra några stora kostnader för lyssnarna. Detta naturliga teknikskifte kan jämföras med övergången från analoga till digitala TV-sändningar.

Släcker sitt nät

I vårt grannland Norge lyssnar i dag drygt 50 procent av radiolyssnarna på digital radio varje dag och 52 procent av de norska hushållen har en digitalradiomottagare. En släckning av FM-nätet i Norge är att vänta redan 2017.

Radiobranschen står enad och redo att erbjuda lyssnarna framtidens radio. Detta är den nya regeringens första möjlighet att visa att man menar allvar med ambitionen att stärka mångfalden i media. Ta den chansen.

Cilla Benkö

vd Sveriges Radio

Staffan Rosell

vd SBS Discovery Radio

Christer Modig

vd MTG Radio

Mest läst