Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Hälften av Saco:s medlemmar berörs av en sänkning av brytpunkten för den statliga skatten.. Alltså breda grupper av medarbetare på viktiga Göteborgsföretag som Volvo, SKF och AstraZeneca, skriver Lars Hjälmered (M).

Debatt: S gör upp med SD om brytpunkten

Hellre än att fatta beslut som är viktiga för Sverige gör Socialdemokraterna upp med SD om att sparka regeringen på smalbenet i frågan om en höjning av brytpunkten för den statliga skatten, skriver Lars Hjälmered (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Riksdagen fattade för två veckor sedan ett budgetbeslut som kommer att ge över en miljon svenska löntagare en skattelättnad vid årsskiftet. Att brytpunkten för statlig inkomstskatt höjs är viktigt av flera skäl. Det ökar antalet arbetade timmar, det uppmuntrar till utbildning och entreprenörskap och det ger en välbehövlig injektion i den svenska ekonomin.

En ohelig allians av socialdemokrater, sverigedemokrater, miljöpartister och vänsterpartister vill gärna ge bilden av att detta är en reform som endast berör ett fåtal höginkomsttagare. Inget kunde vara mer fel.

Tusentals löntagare berörs

Göteborgsregionen skulle drabbas hårt av oppositionspartiernas förslag. Bara i Göteborg är det 62 700 löntagare som berörs, motsvarande var tredje heltidsarbetande. I Kungsbacka berörs 12 300 personer, i Partille 4 800 personer och på Öckerö 1 700 personer. I Göteborgsregionen berörs totalt 120 000 personer av förslaget om höjd brytpunkt.

Den höjda brytpunkten ska också ses som en del i de åtgärder som finns i årets budget för att stärka hushållens ekonomi och bygga vidare på arbetslinjen. Totalt satsar alliansen 20 miljarder kronor på att göra det mer lönsamt att arbeta, sänka a-kasseavgifterna, sänka skatten för pensionärer och förbättra bostadsbidraget.

Vikitgt för breda grupper

Vikten av att höja brytpunkten för statlig inkomstskatt har förts fram av såväl TCO som Saco, vilka också har välkomnat alliansregeringens förslag. Sacos ordförande Göran Arrius har nyligen sagt att en höjning av brytpunkten gör att folk blir villiga att arbeta mer, ta på sig mer ansvar och långsiktigt skaffa sig en bättre utbildning. Enligt Arrius är det hälften av Saco:s medlemmar som berörs. Alltså breda grupper av medarbetare på viktiga Göteborgsföretag som Volvo, SKF och AstraZeneca.

Även Socialdemokraterna vet detta. Precis som de visste det när de höjde brytpunkten år 2000, gjorde om det år 2001 och sedan höjde brytpunkten ytterligare en gång år 2002.

Denna gång väljer partiet dock partinyttan före samhällsnyttan. Hellre än att fatta beslut som är viktiga för Sverige gör de upp med Sverigedemokraterna om att sparka regeringen på smalbenet.

Tveksamt agerande

Det oroväckande är att S gör det på ett ytterst tveksamt sätt. Det finanspolitiska ramverket innebär att riksdagen tar ett samlat beslut om budgetens totala utgifter och inkomster. På så sätt motverkas att tillfälliga riksdagsmajoriteter lägger till eller tar bort poster utan att ta ansvar för helheten.

Det parti som S aldrig, aldrig någonsin skulle kunna tänka sig att samarbeta med öppnar man nu dörren för och tar in i budgetvärmen. Så agerar inte ett ansvarsfullt parti och framför allt inte den som säger sig vilja göra anspråk på regeringsställningen i valet 2014.

Lars Hjälmered (M)

riksdagsledamot Göteborg,

gruppledare i riksdagens näringsutskott

Bild - 2
Mest läst