Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
DAB-tekniken har inte alls det genomslag i Europa som påstås, skriver debattörerna.

Debatt: Förpassa DAB till historien

Att ersätta en väl fungerande FM-radio med en föråldrad DAB-teknik är varken progressivt eller demokratiskt, skriver Gunnar Bergvall och Christer Hederström.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Digitalradio, 2/12

De tre radiochefernas inlägg om digitalradio underlåter att nämna att man med statens hjälp vill byta ut varenda radiosändare i hela landet och samtidigt tvinga radiolyssnarna att med egna pengar (sammanlagt upp emot sex miljarder kronor!) köpa helt nya radioapparater.

Man nämner inte heller att det handlar om att införa en teknik som expertisen utanför den så kallade DAB-sfären dömer ut som föråldrad.

Modernare och billigare

Vill man digitalisera radiosändningar över marknätet finns modernare, billigare och effektivare system som DRM+ (digitalisera på FM-bandet) eller DVB-T2 Lite (använd befintligt TV-nät).

DAB-tekniken har funnits i drift i Sverige sedan 1995 och har inte alls det genomslag i Europa som påstås. Det är ett fåtal länder som har en något så när lyssning på DAB. Främst då Storbritannien där DAB funnits sedan 1995 med 24 procents lyssning på veckobasis, men fortfarande lyssnar 59 procent på FM. Övriga med 10-20 procents lyssning är Danmark, Norge och Schweiz.

I Tyskland är DAB-nätet helt utbyggt, men lyssningen ligger på fem procent. I Frankrike har regeringen stoppat public service från att sända med DAB-teknik eftersom det är för dyrt och de stora kommersiella bolagen vill vara kvar på FM. Finland sa nej tack till DAB för flera år sedan. I Danmark vacklar man nu. Kommersiella bolag och musikrättighetsorganisationer vill nu ha kvar FM i Danmark. Bland dessa tvivlare finns pikant nog Teracom Danmark och SBS Discovery.

De norska lyssnarsiffror skribenterna nämner handlar inte enbart om DAB-radio utan inkluderar radio via Internet och via TV-nätet. Notera också att denna lyssnarundersökning är gjord på uppdrag av den PR-organisation som har till uppgift att främja just DAB-radio. Endast 17 procent av bilarna i Norge har i dag DAB-mottagare.

FM är en världsstandard

FM är och kommer att förbli en världsstandard för marksänd radio i 200 länder.

Skribenterna för fram myten att det finns en frekvensbrist på FM-nätet i Sverige. I själva verket finns det enligt Post- och telestyrelsen, PTS, i dag minst 200 lediga FM-frekvenser i vårt land. Teracom satsar faktiskt på att uppgradera FM-nätet.

Att ersätta en väl fungerande FM-radio och övergå till en föråldrad DAB-teknik är varken progressivt eller demokratiskt. Det är dags att politikerna läser på bättre och tar hänsyn till radiolyssnarna.

Gunnar Bergvall

ordförande i Public servicerådet, grundare av TV4

Christer Hederström

medieanalytiker

Bild - 2
Bild - 3
Mest läst