"De var i chocktillstånd, hade ingen plan b"

ANNONS
|

Michael Södermalm har själv spelat fotboll på elitnivå, och jobbat med stjärnor som Kennet Andersson och Marcus Allbäck. Han led när han såg Brasilien falla samman mot Tyskland.

– Det var fruktansvärt att se, för det var så tydligt att de var helt handlingsförlamade. Jag kallar det en total kollektiv kollaps, säger han.

Inför matchen talades det mycket om hur avsaknaden och Thiago Silva och Neymar skulle påverka Brasiliens chanser i semifinalen. Och när spelarna radade upp sig för nationalsång hade man med sig Neymars tröja.

– Visst, Neymar är deras Messi eller Ronaldo, men fotboll är ett lagspel. Jag tror att de tappade fokus och koncentration där.

ANNONS

Dagen efter den osannolika 7–1-matchen undrar en hel fotbollsvärld hur det kunde hända. Hur kunde ett av turneringens allra starkaste lag plötsligt bli helt utklassade?

– Jag tror faktiskt, och det här låter helt sjukt, att de underskattade Tyskland. De var inte förberedda på hur fruktansvärt organiserade tyskarna skulle vara. Brassarna kändes osäkra på sina egna roller.

– Sedan tror jag också chocken blir större när man har en ovana att förlora. Efter 3–0 såg man hur Luiz och Dante bara tittade på varandra och undrade vad som hände. De var i chocktillstånd och hade ingen plan B.

Michael Södermalm menar att även förbundskapten Scolari verkade handlingsförlamad.

– Han satt där och gömde ansiktet i händerna i nån slags mental paltkoma. Ligger man under med 3–0 i en semifinal så måste man agera som coach. Jag hade kastat in tre nya spelare, och kanske flyttat ner någon till backlinjen. I halvtid är det ju för sent!

Brasilien ska trots allt spela en bronsmatch på lördag. Hur tar man sig ur den här jättesvackan?

– Det blir ruggigt tufft. Vad de måste göra är att hela truppen och hela ledningen måste prata igenom vad som hände och ta med sig lärdomarna direkt till nästa träning.

ANNONS

Och hur ser framtiden ut för de spelare som var med i förnedringen?

– En del spelare tål mer stryk, andra tar det mer personligt, men de kommer ju att få leva med det här. Det är baksidan att leva i ett land där fotbollen är religion. Det finns en fanatism kring fotbollen där och när sånt här händer vill man hitta syndabockar.

Redan i början av turneringen ifrågasattes Brasiliens mentala styrka. Landets sportjournalister tyckte sig se tecken på svaghet i det oändligt hårt pressade landslaget. Och till slut föll de igenom – på ett värre sätt än någon kunnat föreställa sig.

– Det här visar att vi alla bara är människor och kan drabbas av chock. Nu gäller det för brassarna att fokusera på allt det där som de är världsmästare på. De informella ledarna i laget måste kliva fram och ta ansvar. Och de måste ha en plan B för om de hamnar i underläge igen, säger Michael Södermalm.

ANNONS