Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  De vann Gothenburg Startup hack

  Automatiska opinionsundersökningar på Twitter eller en app som funkar som ett postkontor. Idéerna var många och kreativitet stor när 27 lag tävlade i ett hackaton på Gothenburg Startup Hack i Chalmerska Huset på lördagen.

  Ordet hackers förknippas ibland med datorentusiaster som lyckas tränga sig förbi företags- eller myndighetsajters säkerhetssystem. Men så var det inte på Gotheburgs Startup Hack. I stället handlade hackatonet om att förvandla bra idéer till coola prototyper. 300 personer hade anmält sig till den första tillställningen i Göteborg. En jury gallrade skaran till 100. Dessa bildade 27 lag som satt och kodade sina uppslag till användbara produkter i ett bankvalv i Chalmerska Huset.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Vi gör det här för att sätta fart på Göteborgs startup-community. Här jobbas med många spännande idéer som kan bli appar eller datorprogram. Fantastisk kul att se vilken kreativitet som deltagarna har, säger pressansvarig Andreas König.

  Under eftermiddagen var det också öppet för allmänheten som fick stå vid entrén till bankvalvet och se hackers bygga prototyper på sina datorer. Mycket verkstad och lite snack för lagen som på kvällen fick presentera sina prototyper för en expertpanel och riskkapitalister. Under en och halv minut gällde det att övertyga branschfolk och andra kunniga om produktens fördelar och behovet av den.

  - Det har varit väldigt skiftande idéer, vilket är jätteroligt, säger medarrangör Thomas Olsson.

  Bland exemplen fanns en app vars funktioner påminde om ett postkontor som ska kunna användas i hemmet. En annan innovativ prototyp var automatiserade opinionsundersökningar på Twitter. Kanske extra intressant för politiska partier, medier eller politiska experter med tanke på att det är valår.

  Senare på lördagskvällen röstades en vinnare fram. Det var konstellationen Dream On! som består av Niklas Andersson, Filip Askviken, Edvin Brobeck, Robert Gullander och Nils-Erik Jansson. De kallade sin idé för Uberhead, en webb-baserad plattform för presentationer. Verktyget gör det möjlighet för åhörarna att interagera med föreläsaren i realtid på internet. Enligt Andreas König hade det digitala redskapet redan under dagen väckt intresse hos investerare och potentiella kunder.

  Den långa dagen avrundades med en fest där det under minglandet också blev tillfälle för alla hackers att träffas och utbyta tankar och erfarenheter med varandra.

  Vad händer efter hackatonet?

  - Vi ska göra en återsamling i oktober eller november för att se hur det har gått för alla deltagarna, vilket också blir jättespännande, säger Andreas König.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.