Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
usa

De väntade segrarna

Opinionsmätningarna ger Donald Trump och Bernie Sanders segern i primärvalet i New Hampshire idag. Osäkerheten gäller med vilken marginal de vinner.

Presidentkandidaterna tar ingenting för givet. Och även en vinst för Trump och Sanders kan tolkas som förlust om förväntningarna om jordskredsseger inte infrias. Det betyder att kampanjen är intensiv in i det sista.

Förr fick kandidaterna förlita sig på den egna förmågan att få invånarna i New Hampshire att halka sig ut på de snöiga vägarna för att ta sig till valmötena. Också de populäraste kandidaterna kunde råka ut för att få kom och lyssnade. Men så är det inte längre. Hundratals sympatisörer bussas in av de väloljade kampanjorganisationerna för att fylla platserna i gymnastiksalar och större lokaler för att skapa känslan av dynamiska kampanjer där köerna ringlar långa. Trängseln förstärks av att lokalerna som hyrts ofta är för små för den väntade anstormningen. Det är intrycket som kablas ut av medierna som är lika viktigt som de faktiska omständigheterna.

Närmare nittio opinionsmätningar har gjorts i New Hampshire den senaste månaden och experter varnar för att de är osäkra. Kandidaterna genomför sina egna hemligstämplade mätningar och ser samma sak.

Men trenden är ändå tydlig. På den republikanska sidan leder Donald Trump med 34 procent medan utmanarna ligger långt efter. Ted Cruz och Marco Rubio återfinns på 13 procent, John Kasich och Jeb Bush på 10, Ben Carson på fem och Chris Christie på fyra.

Det är Christie som gjort huvudjobbet med att skadeskjuta Rubio som förklarade sig som segrare i Iowa trots en tredjeplats. Christie anklagar honom för att vara en robot som upprepar sina väl inövade meningar. Rubio har inte kunnat värja sig och hans frammarsch tycks ha stoppats.

De kandidater som kommer tvåa och trea i det republikanska fältet får ny luft i sin kampanjer. Och det är ur denna styrkeposition som Jeb Bush och John Kasich hoppas kunna fortsätta om Ted Cruz och Marco Rubio faller tillbaka.

På den demokratiska sidan är bara Bernie Sanders och Hillary Clinton kvar sedan Martin O´Malley dragit sig ur. Sanders leder stort med uppemot 60 procent mot Hillarys 40 i vissa mätningar. Men här tros Sanders försprång krympa, osäkert dock med hur mycket.

Den lågmälda tonen mellan de demokratiska kandidaterna, och framförallt deras kampanjer, är nu borta. Hillary Clintons förespråkare, som den tidigare utrikesministern Madeleine Albright och feministikonen Gloria Steinem, kritiseras och hånas för sina uttalanden. Albright upprepar sitt välkända slagord att det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper kvinnor. På Sanders valmöten skanderar nu hans sympatisörer ramsor med innebörden att det inte är kön som gäller utan åsikter. Sanders själv är inne på samma linje men undviker att tala om kvinnofrågor.

Steinem antydde att unga kvinnor röstar på Sanders eftersom de har en tendens att ställa upp på pojkarna och pojkarna tycker om Bernie. När de blir äldre, sade Steinem, kommer de att förstå vikten av att rösta på kandidater som länge kämpat för kvinnors rättigheter.

Kritikstormen lät inte vänta på sig och Steinem skrev ursäktande att unga kvinnor säkert också är engagerade i jämställdhetsfrågor.

Bernie Sanders attraktionskraft bland unga beskrivs ibland som en fortsättning på Occupy Wall Street rörelsen som för ett par år sedan engagerade men sedan sjönk ihop lika hastigt som den uppstått. Men Bernie Sanders försäkrar att han är långsiktig och med i kampanjen för att segra.

Republikanerna

Donald Trump 34 procent

Ted Cruz 13 procent

Marco Rubio 13 procent

John Kasich 10 procent

Jeb Bush 10 procent

Ben Carson 5 procent

Chris Christie 4 procent

Carly Fyrorna 2 procent

Demokraterna

Bernie Sanders 55-60 procent

Hillary Clinton 40-45 procent

Mest läst