Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  De ska bygga 50 bilar i timmen - dygnet runt

  Volvo PV växlar upp för att möta efterfrågan på nya XC 90. 1 500 personer har nyanställts på Torslandafabriken när tredje skiftet nu har startat.

  Efter att man i höstas tog beslutet att starta ett tredje skift kunde produktionen i natt så sätta igång. Men till en början bara på halvfart. Ännu pågår utbildningar av 7-800 personer och det är i helgen vecka 22 som Volvo PV räknar med att köra fullt. Då ska 50 bilar produceras i timmen, dygnet runt på fabriken i Torslanda.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  1 500 personer har nyanställts, 200 fler än vad Volvo PV först trodde. Förutom att tillsätta ett tredje skift har man ökat takten på bandet, från 48 till 50 bilar i timmen, vilket även det krävde nyanställningar. Drygt 40 procent av de nyanställda är kvinnor vilket är en betydligt högre andel än vad som arbetar på Torslandafabriken i dag. En av dem som har fått jobb är Sandra Hellgren, 20, som började i mitten av februari och arbetar med vänsterdörrar.

  - Jag sätter på glas, paneler, lister med mera. Det man ser på innedörren med andra ord, säger hon.

  Hon tog studenten förra året och har efter arbete på Liseberg nu fått en anställning på Volvo PV som montör.

  - Det känns riktigt bra, känns som man kommer till en bra arbetsplats och miljö. Där det är lite mer att jobba veckodagar och färre helger. Känns som man blir mer vuxen av att jobba här, säger hon.

  Vad förväntar du dig av jobbet?

  - Jag vet inte vad jag ska förvänta mig. Dels är det väldigt kul, kommit in i bra lag, lärde mig ganska snabbt och hade en bra handledare. Om det flyter på så här kommer det kännas och gå bra.

  Caroline Bengtsson, 25, gjorde i dag sin första arbetsdag på Volvo och fick börja med att hälsa på Volvo PV:s vd Håkan Samuelsson och Närings- och Innovationsminister Mikael Damberg (S). Nu väntar fyra veckors utbildning innan hon börjar arbeta på nattskiftet.

  - Jag hörde att de sökte folk, så jag gjorde en chansning. Ville testa något nytt, få andra erfarenheter, säger hon om varför hon sökte jobbet.

  Tidigare har hon arbetat inom hemtjänsten och men vet ännu inte vad hon ska göra på Volvo PV, mer än att även hon ska bli montör.

  - Jag förväntar mig inte så mycket nu, allt är så stort och roligt men det kommer väl med tiden. Det ska bli kul att bygga bilar, väldigt annorlunda men kul att se hur det funkar från grunden, säger hon.

  Anledningen till att Volvo PV valt att starta det tredje skiftet är för att klara av den stora orderingången på nya XC 90, där de första bilarna når återförsäljare i USA i veckan. Volvo beräknar att en tredjedel av bilarna kommer säljas i USA.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.