Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  De riskfyllda undantagen

  En olycksfallsförsäkring är ingen garanti om du skadar dig när du idrottar. Undantagen när det gäller idrott är många och svårtolkade.
  If försäkrar inte ballongflygare, Länsförsäkringar ger kalla handen till boxare och hos Trygg-Hansa får du inte tjäna för mycket pengar på din sport.
  - Det är en djungel. Olika idrotter är undantagna, det kostar mer över en viss ålder och så vidare, säger Lars-Inge Svensson på Folksam.
  Barn och ungdomar upp till 25-årsåldern som har en barnförsäkring kan dock pusta ut. De flesta barnförsäkringar som finns på den svenska marknaden gör inga undantag för idrottsskador.
  Värre är det med olycksfallsförsäkringar för vuxna. Där undantas ofta idrottsaktiviteter som anses riskfyllda. Bergsklättring, dykning, fallskärmshoppning, hästkapplöpning, off-piståkning, tävling med raketdrivet fortskaffningsmedel - alla tillhör den rika flora av undantag som försäkringsbolagen radar upp.
  - Bolagen borde precisera sig och formulera sig så att folk förstår. Vad innebär till exempel "annan riskfylld sysselsättning som inte kan anses som motions- eller fritidssysselsättning i normal omfattning och intensitet"? säger Camilla Bratt på Konsumenternas Försäkringsbyrå.
  Hon är kritisk till försäkringsbolagens många undantag och vaga formuleringar när det gäller idrott. Ett annat problem är att det många upplever som ett olycksfall inte nödvändigtvis behöver vara det enligt försäkringsvillkoren, menar hon.
  Det hänger samman med hur begreppet olycksfall tolkas. De flesta försäkringsbolag definierar olycksfall som en kroppsskada som drabbar den försäkrade ofrivilligt genom plötslig yttre händelse.
  - Säger det bara pang i ryggen och så har du diskbråck, då är det ingen yttre händelse och kan heller inte klassas som olycksfall, säger Camilla Bratt.
  Därför är det viktigt att utförligt redogöra för vad som hände vid skadetillfället i sin skadeanmälan. Går ledbandet bara av är det knappast en yttre händelse. Skosnören som går upp så att du trampar på dem och därigenom sliter av ledbandet kan däremot vara det.
  - En vanlig idrottsskada som ett avslitet korsband uppstår ofta på grund av en vridning, att man sitter fast vid underlaget. I de flesta fall tar vi det som ett olycksfall, säger Lars-Inge Svensson på Folksam.
  Men det gör till exempel inte If. En kroppsskada till följd av så kallat vridvåld är inget olycksfall enligt deras villkor. Även skador till följd av förslitning eller överansträngning är undantagna hos If och flera andra bolag.
  En olycksfallsförsäkring garanterar alltså inte att du får ersättning om du skadar dig när du idrottar. Å andra sidan är det betydligt vanligare att bli invalidiserad på grund av sjukdom än av olycksfall. Alla barn och ungdomar borde därför ha en kombinerad olycksfalls- och sjukförsäkring tycker Camilla Bratt.
  - När det gäller vuxna handlar det om hur ekonomin ser ut i övrigt. Kör du motocross eller utövar någon annan riskfylld sport och är familjeförsörjare kan det vara klokt att kolla upp hur din partner skulle klara sig om något skulle hända, säger hon.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.