Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Ingen förstår hur den rödgröna ryckigheten i frågan om kollektivtrafiken underlättar ökat resande, skriver debattören.

De rödgrönas agerande ger inte ökat resande

De rödgröna krånglar till kollektivtrafiken och gör det svårt för folk att ställa bilen och resa kollektivt, skriver Kristina Jonäng (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är glädjande att resandet med tåg, bussar och spårvagnar ökar. Vi behöver fler som åker kollektivt för en trevligare innerstad utan onödiga utsläpp, köer och buller. Resenärer ska få förmånliga erbjudanden om månadskort med mera så att beslutet att ställa bilen och ta bussen till jobbet är enkelt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I stället svarar S, V och MP att kollektivtrafik är komplext. Ni har själva krånglat till det genom att först föreslå en låg enhetstaxa, sedan chockhöja biljettpriset för att därefter sätta tak för Västtrafiks intäkter. Nu tvingas ni gå till regionfullmäktige igen och be om höjda biljettpriser som i vissa fall överstiger taket. Ingen förstår hur denna ryckighet underlättar ökat resande.

Trogna straffas med prishöjning

Resandet i kollektivtrafiken ökar nu bland trogna resenärer, medan Västtrafik tappar de som tar bussen ibland. Inriktningen i diskussionen om en pris- och sortimentsstrategi är just fler trogna resenärer. Dessa "straffas" nu med en prishöjning.

Kommer intentionerna i den försenade pris- och sortimentsstrategin att gälla när den kommer för beslut eller ska S, V och MP byta fot och ha en annan inriktning? Hur ska resenärerna och skattebetalarna förstå vilka avsikter ni har? Komplext var ordet.

Kristina Jonäng (C)

gruppledare Västra Götalandsregionen

Bild - 2
Mest läst