Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

De nya reglerna stänger inga utbildningsdörrar

Alliansens utbildningspolitik ger de 30 000 elever som slogs ut i den socialdemokratiska sorteringsskolan varje år en chans att lyckas. Dessutom har vi utökat antalet högskoleplatser med 10 000, skriver Lars Hjämered och Erik Persson (M) i en replik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Socialdemokratiska studentförbundet skriver på GP Debatt (10/8) att regeringen med de nya antagningsreglerna för högskolan premierar personer som bestämmer sig tidigt och att äldre studenterna stängs ute från högskolan.

Alliansen har de senaste åren steg för steg utvecklat svensk utbildning och forskning. 2006 gick vi till val på att bryta med den socialdemokratiska sorteringsskolan där 30 000 elever varje år slogs ut från gymnasieskolan. Vårt mål är att alla elever ska mötas av höga och positiva förväntningar och utvecklas utifrån sina förutsättningar. Med införandet av betyg i fler steg och tidigare, en ny lärarutbildning och en ny gymnasieskola vill vi ge alla elever en möjlighet att klara gymnasiet och att de som söker till högskolan ska ha rätt förutsättningar för att klara sin högskoleutbildning.

Magnus Nilsson (S) skriver att regeringen ändrat antagningsreglerna till högskolan. Det stämmer. I de nya reglerna premieras de som söker direkt till högskolan utan komplettering. Poängen är att premiera flit och att förmå fler elever att göra rätt redan första gången. De nya reglerna innebär inte att utbildningsdörrar stängs. Självklart ska man ha rätt att göra kompletteringar om man senare i livet väljer en ny bana. Däremot är vår inriktning att alla elever i grund- och gymnasieskolan ska lyckas redan på första chansen.

Magnus Nilsson (S) skriver att tusentals personer missar chanser till utbildningsplatser med alliansens politik. Sanningen är att vi med alliansens utbildningspolitik ger de 30 000 elever som slogs ut i den socialdemokratiska sorteringsskolan varje år en chans att lyckas. Dessutom har regeringen utökat antalet högskoleplatser med 10 000. Aldrig har så många personer studerat på högskola som nu.

Alliansen går nu till val på att få genomföra de nya betygen, den nya gymnasieskolan, den nya lärarutbildningen, den stora kvalitetsreformen för högskolan och att ta steg för mer självständiga universitet och högskolor. Vad oppositionen vill är dock oklart. S, V, och MP har presenterat enskilda åsikter, men saknar gemensamma besked i de viktigaste utbildningsfrågorna. Alliansen är ett tryggt och pålitligt val den 19 september.

Lars Hjälmered (M)

riksdagsledamot, talesperson högre utbildning och forskning

Erik Persson (M)

riksordförande Moderata Studenter

Mest läst