Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Gnosjö är nominerad i en av kategorierna, liksom musikern José González och tecknaren Sara Olausson.

De nominerade till Faktumgalan är ...

I februari är det dags för Faktumgalan igen. Nu avslöjar juryn vilka de nominerade är.

José Gonzales, Gnosjöborna och den skånska kommunen Hammenhög, bland många fler – Faktumgalans jury har nu enats om vilka som får de slutgiltiga nomineringarna inför galan som hålls på Stora teatern i februari.

För andra året i rad anordnas Faktumgalan av tidningen Faktum, ett evenemang som syftar till att hedra personer som kämpar för att bryta utanförskapet i samhället. Aaron Israelson, tidningens chefredaktör, säger att juryn har haft något starkare kandidater att välja mellan än i fjol.

– Att det varit tuffare tror jag beror på att utanförskapsproblemen växer. Det är sorgligt, men väcker också engagemang. Många goda krafter har mobiliserats i år.

– Det har alltså inte varit helt lätt för juryn. Vi har fått in ett stort antal nomineringar från våra läsare, och många i samhället har gjort fantastiska insatser. Men jag tycker att vi har lyckats vaska fram riktigt bra kandidater.

Juryn har utsett fyra finalister i sex olika kategorier. Till den sjunde kategorin, Faktumpriset, bestämmer tidningens försäljare själva vilka som ska nomineras och prisas.

I år är till exempel Gnosjöborna nominerade i en av kategorierna. Hur delas ett sådant pris ut?

– När det gäller Gnosjöborna och kommunen Hammenhög finns det eldsjälar som har varit särskilt pådrivande. Säkert är det ett helt gäng som kommer upp på scenen om de skulle prisas, säger Aaron Israelson.

Finns det någon nominering du särskilt vill lyfta fram?

– Jag tycker att just Gnosjöexemplet är ett sådant. Det rör sig om helt vanliga människor som har sett utanförskap på stan och känt att de inte kan blunda för det. De har sedan använt den moderna tekniken för att mobilisera tillsammans, och arbetat aktivt för att hjälpa tiggare att få arbete.

Faktumgalan äger rum på Stora teatern i Göteborg den 26 februari 2015. Konferencier är liksom i fjol Emma Knyckare och Klara Zimmergren, och bland annat Hästpojken, Oscar Zia och Steget kommer att uppträda. Priset är en exklusiv glasstatyett av Åsa Jungnelius.

FAKTA: De nominerade:

Årets visslare (går till någon som med stort mod, och förenat med stora risker, slagit larm och därmed röjt en stor orättvisa. Pristagaren kan till exempel ha varit verksam inom en myndighet, ett företag eller en organisation och utifrån den rollen ha läckt en avslöjande hemlighet):

Karin Adelsköld för att hon visslade på Mårten Anderssons chauvinism apropå kvinnliga komiker och klubbokningar.

De thailändska bärplockarna som visslade om sina usla villkor och uteblivna löner. Nina Brevinge förvaltade deras vittnesmål bäst i magasinet Filter.

Malin Björk (V) för att hon reste sig på ett flygplan och stoppade en deportation.

Per Adolfsson och Lillian Pekkari för att de visslade när Hemköpschefen hällde vatten på tiggaren Vanessa.

Årets inkastare (går till en person eller institution som möjliggjort ett inträde på arbets- och/eller bostadsmarknaden eller som initierat ett socialt/kulturellt projekt som på ett handfast vis inkluderat människor i utanförskap):

Hammenhög, den skånska kommunen som välkomnar syriska flyktingar.

Bostad först-programmet i Helsingborg som ger hemlösa en egen bostad.

Gnosjöborna som ger tiggare arbete och och skapar nya småföretagare (Elenor Johansson med flera).

Rosengrenska för att de i många år gett papperslösa flyktingar tillgång till vård.

Årets trottoarpratare (går till en person, en grupp eller organisation/institution som på ett kreativt och vågat sätt bildat opinion mot socialt utanförskap):

Tidningen Socialpolitik för att den driver viktig opinion med små resurser.

Soran Ismail, Magnus Betnér och Helena Sandklef för turnén En skam för Sverige, som vänder ut och in på publikens perspektiv.

Kampanjen Stoppa fattigdomen för att den lyckats mobilisera massorna på Facebook.

Jamila Said Musse för sitt arbete mot könsstympning och för förändrade attityder i Somalia liksom i Sverige.

Årets gatumusikant (går till en person, ett band eller en konstnärlig institution som tillgängliggjort musikaliska upplevelser i det offentliga rummet. Musiken kan vara i vilken genre som helst, men upplevelsen får inte vara avgiftsbelagd):

Beatrice Eli för gratiskonserten på Världskulturmuseet i Göteborg och för att hon utmanar musik- och ör gratiskonserten på Världskulturmuseet i Göteborg och för att hon utmanar musik- och klubbvärldens stereotyper.

José Gonzales och Adam Tensta med flera för konserten för de statslösa palestinierna på Järntorget i Göteborg.

Tunnelbaneorkestern för att de digitaliserat kollektivtrafikens gatumusikanter i Stockholm och jobbat med att utveckla deras repertoar.

klubbvärldens stereotyper.

Nuri Selim och Svarta safirer för att de ofta spelar gratis och för att de lyft in den romska musiken i svenskt kulturliv.

Årets scendrag (går till en person, en grupp personer eller institution som använt en konstnärlig eller idrottslig arena till att lyfta frågor om socialt utanförskap. Det kan röra sig om såväl underhållning med socialt patos som provokativ aktivism på exempelvis bioduken, i teatern, konserthallen eller på till exempel fotbollsplanen eller travbanan):

Filmen Stämplade och dess regissör Enver "Chato" Ramirez.

Gatans lag som ger hemlösa och andra i utanförskap en ny chans som fotbollsspelare.

Sara Olausson för seriealbumet Felicia om en fattig romsk tjej i Sverige.

Hästmannen och Hästmannen – sista striden för att dokumentärserien riktar linsen mot en vanlig, men oftast dold, sorts utanförskap.

Årets uppstickare/återkomst (går till en person som utmärkt sig som oväntad underdog eller gjort en osannolik comeback. En högoddsare som tog sig upp när alla andra tittade bort. Personen kan vara verksam inom idrott, kultur, näringsliv eller liknande).

Mikaela Laurén för att hon slog sig tillbaka i ringen efter poolen och domen.

Frida Wallberg för att hon är en ångvält genom livet och pulsar fram i spåret när hon inte kan slå sig fram i ringen.

Tony Flygare för att det gamla fotbollsesset kom tillbaka som författare efter åren som missbrukare och hemlös. Och tog revansch på Zlatan.

Årets Faktumpris delas ut till någon eller några som har gjort en betydande insats för Götalands hemlösa och andra i socialt utanförskap samt har nominerats och utsetts av Faktumförsäljarna. 2014 vann Huldas hus i Majorna, en oas för hemlösa kvinnor i Göteborg.

Mest läst