Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Khaled Al Esmael0002_1905721_1024 x 683 standard_2034664

"De jobbar under bomberna"

Syrien är det farligaste landet i världen att arbeta i som reporter. På tisdagskvällen berättade journalisten Khaled Alesmael om situationen i sitt gamla hemland.

Khaled Alesmael börjar berätta redan i trappan upp till rummet där vi ska sitta ned en stund och prata. Om sina studier i svenska och om sitt nya jobb som journalist och researcher på SVT:s Uppdrag gransknings.

– Det är fantastiskt spännande men just nu är det viktigaste av allt att bli bättre på språket, säger han på nära nog fläckfri svenska.

Intervjun blir ändå på engelska. Jag ställer lite personliga frågor men Khaled Alesmael blir snabbt rastlös. Han vill inte prata om sig själv utan om situationen för sina kollegor som är kvar i Syrien och de som liksom honom lever i exil i olika europeiska länder.

– Tillsammans håller vi uppe hoppet och energin och hjälper varandra med information om vad som händer inne i Syrien, förklarar Khaled Alesmael.

Innan han till slut tvingades lämna Syrien för snart två år sedan tog sig Khaled Alesmael från Damaskus till de norra delarna av landet för att utbilda nya reportrar, medborgarjournalister, som nu rapporterar med risk för sina liv.

– De jobbar under bomberna. De är de verkliga hjältarna. Syrien är det värsta stället på jorden att arbeta som journalist. Man har några få dåliga val, antingen är man extremt pro-Assad eller så riskerar man att fängslas. Hamnar man hos Isis blir man halshuggen, hamnar man hos rebellerna har man bombningarna att vara rädd för, säger Khaled Alesmael, som ändå känner visst hopp för den pågående, bräckliga vapenvilan.

– Folk gav sig ut på gatorna igen och man kunde se allas vår gemensamma syriska flagga som står för frihet och fred. Jag tror på förändring och en bättre framtid.

Khaled Alesmael berättar hurhan och hans studiekamrater utgör en ny generation av syriska journalister och att man fulla av tillförsikt drog igång den privata radiostationen Syria tomorrow 2005.

– Vi var som rebeller, vi ville ha en förändring och ge utrymme åt andra röster, folkets röster. Vi pratade med folk på gatorna och parkerna, säger han och fortsätter:

– Vi valde bort kändisskap och ett gott liv för att göra någonting annat i stället.

Nu fastnade Syrien i stället i en långdragen och blodig konflikt som av FN kallats ”den värsta humanitära krisen i modern tid”.

– Nu bygger jag mig ett nytt liv i Sverige, men jag har ett ansvar att berätta om Syrien och vad som händer med mitt land och mina vänner och kollegor som är kvar.

Mest läst