Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
jewelryofhisingen
Ferhat Deniz Fors och Jani Paajanen är duon bakom smyckesföretaget jewelryofhisingen.se

De hyllar Göteborg med halsband

Bakom smyckesföretaget Jewelry of Hisingen finns Ferhat Deniz Fors och Jani Paajanen från Biskopsgården. De har de senaste månaderna blivit uppmärksammade för sina lokalpatriotiska halsbandsmotiv - en spårvagn och Hisingen.

Ferhat Deniz Fors och Jani Paajanen har båda vuxit upp i Biskopsgården i Göteborg och startade för några månader sedan smyckesföretaget Jewelry of Hisingen. Idén kom efter en resa till Egypten där Ferhat specialbeställde ett halsband med Hisingsmotivet som han hade gjort. Efter att ha kommit hem till Göteborg beställde han och vännen Jani en 3D-printer och efter det har verksamheten rullat på.

- Vi började tillverka i plast först men vi ville göra i metall i stället. Sen fick jag höra att man kunde såga i mässingsplåt för hand och då testade jag det med Hisings-motivet. Men det tog så sjukt lång tid att såga för hand så vi hittade ett ställe som gjorde de åt oss, säger Ferhat Deniz Fors.

Men nu har Ferhat blivit duktigare på att såga i mässingsplåt och han och företagspartnern Jani gör nästan alla halsband. Sedan starten har de tagit fram olika motiv och förutom Hisingen finns ett annat lokalpatriotiskt motiv - den klassiska femmans spårvagn, som är det mest populära halsbandet.

- Folk säger att de blir varma i hjärtat och sen finns det folk som inte bor i Göteborg längre men som beställer halsbandet för att de saknar staden. Folk har känslor för det på ett annat sätt än för ett vanligt halsband. Det blir en symbol för "hemma", säger Ferhat Deniz Fors.

Ferhat har själv originalkopian av Hisings-halsbandet och har därför alltid med sig en liten bit av Hisingen vart han än är. Och att Hisingen skulle bli ett motiv var ganska naturligt.

- Jag gillar Hisingen väldigt mycket. Folk snackar skit om Hisingen hela tiden så man vill göra något fint också. Man vill inte att folk bara ska se det dåliga. Sen är det gött att komma därifrån, säger Ferhat Deniz Fors.

Kommer ni att fortsätta med Göteborgsmotiv?

- Jag tänker på fler motiv hela tiden men vill inte göra något som redan är gjort, utan komma på något som är lite unikt. Spårvagnen blev ju vår hit, den är lite bredare eftersom den finns i hela Göteborg. Men vi arbetar på att ta fram fler Göteborgsmotiv och särskilt sådana som har en anknytning till Hisingen, säger Ferhat Deniz Fors.

Mest läst