Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
778695.jpg

"De gör ett bra jobb"

Biljettkontrollanterna i Göteborg gör ett bra jobb och är viktiga för Västtrafik. Det säger Lars Backström, vd i Västtrafik. Men i höst kan det bli vantar i stället för hårdhandskar.

Efter de uppmärksammande fallen med Jeanette Halldin som kvarhölls av tre kontrollanter på en spårvagn i förra veckan och Angelica som framträdde i tv och berättade hur hon kränkts av kontrollanter förra sommaren kallade Västtrafik i går till pressmöte för att förtydliga sin inställning.

- Jag är väldigt ledsen om mina uttalanden i tv lett till att biljettkontrollanterna missuppfattat min inställning, säger Lars Backström. Jag förstår om de blev besvikna och jag är ledsen om det lett till hot mot kontrollanter.

Han betonar att kontrollanterna agerade helt rätt när de höll kvar Halldin i väntan på polis.

- De handlade enligt de instruktioner som gäller, säger Backström. Det finns ingen anledning att rikta någon kritik mot dem.

Backström och enhetschefen Maria Björner Brauer påpekar att kontrollanterna har rätt att kvarhålla resenärer som misstänks för fuskåkning och som inte vill visa legitimation i väntan på polis.

- Det regleras i lagen om envarsingripande och om misstanke om bedrägligt beteende. Det finns inget oklarheter, säger Backström.

Backström och Björner Brauer lovar att information om kontrollanternas rättigheter skall redovisas bättre än hittills.

- Om något är oklart är det hur mycket våld kontrollanterna får använda för att kvarhålla den misstänkte. Men det vore ju djupt orättvist om den som väljer att stanna kvar får betala tilläggsavgift medan den som försöker slå sig fri slipper avgift.

Enligt Backström är biljettkontrollerna en förutsättning för Västtrafiks verksamhet.

- De behövs för våra finanser och för våra kunder, säger han. Fuskåkningen kostar oss 40 miljoner kronor årligen och skulle bli mycket mer kostsam om vi inte hade kontroller.

Säkerhetsföretaget G4S vann upphandlingen av biljettkontrollen och skulle 1 juni ta över från Spårvägen. Men beslutet överklagades av Securitas. Ärendet behandlas nu av kammarrätten.

När G4S eller Securitas tar över utfärdar Västtrafik nya riktlinjer för biljettkontrollen. Men ingen är beredd att säga vilka förändringar som kan bli aktuella.

- Vi är redan mer synliga och uppträder på fler platser och sträckor samtidigt, säger Björner Brauer. Det innebär färre hållplatskontroller.

- Många uniformerade personer ger en laddad stämning, säger Backström. Man blir lätt stressad som resenär även om man har giltig biljett.

Arbete: Vd i Västtrafik sedan 1 januari 2009

Ålder: 44 år

Bor: Villa i Bollebygd

Familj: Hustrun Anna och sönerna Karl och Axel

Reser: Oftast med buss eller tåg, ibland med bil

Bakgrund: Född i Göteborg, uppvuxen i Alingsås, läste internationell ekonomi och marknadsföring i USA, jobbade som golfinstruktör på Mallorca och i Senegal, drev restaurang i Frankrike. Tillbaka i Sverige vd för Nordiska vägrestauranger, vd på reklambyrå och vd i Taxi Göteborg.

Lön: 99 000 kronor/månad.

Mest läst