Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Uppbruten dörr hos en av de misstänkta.

De fyra gripna är släkt

39-åringen väcktes tidigt på lördagsmorgonen av att poliser stormade in i hans hem och grep honom misstänkt för terrorbrott.

Samtliga fyra män som greps på lördagsmorgonen är släkt med varandra. De är palestinier från Syrien och kom till Sverige för ungefär 20 år sedan.

- Tjugo år i Sverige och ingen av oss har någonsin åkt i en polisbil. Vi är skötsamma, välutbildade barnfamiljer. Jag kan inte begripa vad det är som har hänt, säger en av männen i en intervju med radions Eko-redaktion.

Han är 39 år, egenföretagare med fru och fyra barn. Tillsammans med en släkting släpptes han av polisen redan efter några timmar.

Så här beskriver han polisens tillslag:

- Vi låg och sov klockan sex på morgonen, jag, min fru och fyra barn. Så blev vi väckta av rejäla smällar mot dörren. Då var de redan inne i hallen, en jättemilitärstyrka. Det var femton, tjugo poliser, jag vet inte, det var fullt med poliser. Jag hann inte se innan jag åkte ner i golvet och fick ett knä i ryggen och en knuff med huvudet mot golvet. De skrämde liksom livet av oss, säger mannen.

Först i häktet på Aminogatan i Mölndal fick han veta att han var misstänkt för förberedelse till terrorbrott, något som han säger sig inte känna till någonting om.

39-åringen vet inte heller vad det är som gör misstankarna starkare mot hans andra två släktingar som anhållits och är kvar i häktet.

Lika oförstående inför vad som har skett är en av de anhållna männens 17-årige son. I ett mejl till GP ger han sin bild av händelsen på lördagsmorgonen:

"Polisen grep min pappa, beslagtog våra mobiler och datorer utan någon som helst förklaring till vad pappa är misstänkt för. Dessutom förstördes mycket i huset, dörren slogs igen och flera rutor slogs sönder på baksidan och framsidan av vårt radhus. Polisen beordrade oss att lägga oss ner och liggandes försökte jag lugna min chockade mamma men fick då stöta på polisens känga/stövlar i huvudet och fick order om att inte prata."

Polisen vill inte kommentera utredningen men när det gäller den påstått brutala behandlingen av de misstänkta säger polisen till TT att gripandet var normalt:

– Låter tämligen normalt med tanke på att han är misstänkt för terrorbrott, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

Mest läst