Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

De flesta smittas utomlands

Fyra av fem salmonellasjuka svenskar blir smittade i utlandet. Thailand är det vanligaste smittlandet.
Förra året blev 2 970 svenskar smittade i utlandet. I år är antalet hittills 1 438. I genomsnitt blir omkring fyra av fem svenskar smittade i utlandet.
Salmonellainfektion klassas som en allmänfarlig sjukdom. Inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstingen och Smittskyddsinstitutet. Därför finns en bild av var människor har smittats.
Under en lång rad år var det från Spanien som allra flest svenskar tog salmonellabakterier med sig hem som obehagliga souvenirer. Från 2002 gick Thailand upp i topp och förra året rapporterades 837 fall. Hittills i år har 845 smittats i Thailand.
Andra länder som brukar ligga långt upp i listan är Spanien, Turkiet, Grekland och Bulgarien. Det är också de populäraste resmålen för svenskarna. Förra årets mest omtyckta vinterresmål enligt Tickets försäljningsstatistik var Phuket i Thailand med Bangkok i samma land som nummer två. Spanska Gran Canaria kom på tredje plats. Förra sommaren reste flest svenskar till spanska Mallorca, Grekland och Bulgarien.
Mest läst