Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Datorstrulet kan bli långvarigt

Datorfelen hos Apoteket och Bilprovningen kan bli långvariga. – Vi kan i dagsläget inte ge något exakt slutdatum för när allting är löst, säger Kristina Westerlind, kommunikationsdirektör vid IT-leverantören Tieto.

Driftstörningarna beror på att hårdvara i ett datorcenter har gått sönder. Apoteket och Bilprovningen är inte de enda företagen som drabbats, men vilka de övriga är vill Tieto inte gå ut med av sekretesskäl.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sedan i lördags har Apoteket AB haft problem att lämna ut receptbelagd medicin till sina kunder. Enligt Apotekets varumärkesdirektör Eva Fernvall kan ungefär hälften av butikerna använda det gamla datasystemet och därmed expediera kunderna. Dessutom finns vissa möjligheter att manuellt hantera recepten. Enligt Fernvall ska ännu ingen kund ha hamnat i allvarliga problem på grund av haveriet.

Statliga Apoteket AB har 360 butiker av landets totalt 1 250 apotek. Cirka 180 av dessa är drabbade av driftsstörningar.

Vid Bilprovningen har driftstörningarna lett till förseningar. Stationerna kommer att vara öppna men besiktningarna genomförs med hjälp av papper och penna i stället för datorer.

Tieto har satt in alla resurser för att åtgärda problemen.

– Vi jobbar med all kraft i dialog med våra kunder och underleverantörer för att lösa det här så fort det bara går, säger Kristina Westerlind.

/TT

Mest läst