Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

grrt

Danskt 1–0-mirakel

Danskarna upprepade Blågults bragd i EM-kvalet – och besegrade självaste Holland. Michael Krohn-Dehli satte matchens enda mål.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Om dödens grupp har det pratats. Om Tyskland, Holland och Holland. Och så lite Portugal. Knappt ett ord om danskarna, kanonmaten. Men skrattar bäst som skrattar sist.

De orangea tog visserligen kommandot på Metalist stadium i ukrainska Kharkiv. Chanserna haglade första kvarten – men formtoppade van Persie missade bollen och Wesley Sneijder fick inte fason på tillslaget.

Och så hände det. I matchminut 24 sprängdes den danska dynamiten.
Bröndbys Michael Krohn-Dehli störtade in i straffområdet. Han tog emot en felstudsad pass, skottfintade bort tre (!) holländare och satte 1–0 mellan benen på Martin Stekelenburg.

En blixt från klar himmel, och en läcker sådan.
De orangea gjorde sedan allt som stod i deras makt. Såväl Robin van Persie som Klaas-Jan Huntelaar och Dirk Kuyt byttes in. Huntelaar brände friläge och Arjen Robben pricksköt stolpen.

Och nog var det många danska hjärtan som hoppade över slag i andra halvlek. Bollarna ven stundtals kring öronen på briljante Stephan Andersen i målet. Men i takt med att slutsignalen kröp närmare blev Holland ängsligt. En krypande känsla av att de där danskarna, de kommer nog att stå emot ändå.

Och så var det slut.

– Underbart, vi har aldrig slutat tro på oss själva. Jätteviktigt att få med sig tre poäng, säger segerskytten Michael Krohn-Dehli i TV4.

– En fantastisk prestation. Vi vågade spela fotboll mot Nederländerna, även om de så klart hade sina chanser. Men det hade vi också, säger förbundskapten Morten Olsen till dansk tv.

Nu har hans mannar stått för EM:s första skräll – och gett sig själva ett drömläge att avancera från "omöjliga" grupp B.

Och inte nog med det. Dynamitgubbarna fick revansch för 0–2-förlusten i VM för två år sedan.

Dystert i holländska lägret, givetvis:

– Jag tyckte att vi spelade bättre än våra motståndare. Men man måste göra det där målet, säger Hollands förbundskapten Bert van Marwijk till danska TV2.
Men hoppet är kanske inte ute för Holland. Senast laget förlorade en EM-premiär var 1988. Då slutade det med guld.

Så här startade Holland:
Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Vlaar, Willems - van Bommel, de Jong, Sneijder - Robben, van Persie, Afellay

Danmark:
Andersen - S Poulsen, Agger, Kjaer, Jacobsen - Jorgensen, Eriksen, Zimling - Krohn-Dehli, Rommerdahl, Bendtner

Mest läst