Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

1/6

Danmarksterminalen flyttas år 2020

Stena kommer lämna Masthuggsterminalen om sex år. Marken överlämnas då till staden Göteborg.

Hamnen och Stena Line har tecknat ett nytt femårigt avtal utan möjlighet till förlängning för terminalverksamheten på Masthugget.

Den 31 december 2019 ska Masthuggsterminalen överlämnas till staden, vilket innebär att kajerna och vattnet blir tillgängligt för göteborgarna 2020.

- Det kan vi bekräfta. Avtalet för Danmarksterminalen kommer att vara i fem år, därefter upphör det och staden kan ta över området för stadsutveckling och förverkliga visionerna om den centrala Älvstaden från 2020, säger Cecilia Carlsson, kommunikationschef för Göteborgs Hamn.

Även Stenas Tysklandsterminal i Majnabbe har fått ett nytt avtal, som sträcker sig från 2015 till 2024, och som därefter kan förlängas.

- Göteborgs Hamn och Stena kommer nu att sätta sig ner och utreda var Danmarkstrafiken ska placeras efter 2019, och huvudspåret är att man samlokaliserar Stenalinjernas färjor till Majnabbe, säger Cecilia Carlsson.

1,6 miljoner passagerare åker varje år med Stenalinjen och det bidrar med 710 miljoner kronor till Västsveriges turistekonomiska effekter.

- Det är jätteviktigt för passagerartrafiken med ett centralt läge, samtidigt får Göteborgs Hamn och Stena ta hänsyn till stadsutvecklingen och se på möjligheten med en samlokalisering, säger Cecilia Carlsson.

Från Miljöpartiet i Göteborg är man mycket nöjd över beslutet att Stenas Danmarksterminal ska flyttas.

- Jag tycker att det är jättebra. Det bullrar och slamrar sent på kvällarna från Danmarksterminalen. Men jag hoppas också att det löser sig på ett bra sätt för Stena Line. De är viktiga för Göteborg, säger Ronnie Ljungh, MP, ledamot i Hamnstyrelsen

Han konstaterar att staden på det här sättet får tillbaka ganska mycket attraktiv mark, där det kan bli plats för nya bostäder och lokaler.

Mest läst