Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Danmark inför hård gränskoll

Danmark kommer att återinföra tuffare gränskontroller trots att regeringsförslaget fått skarp kritik från EU, som anser att det kan bryta mot Schengenavtalet.

Finansutskottet godkände som väntat det kontroversiella förslaget på fredagen. Åtta oppositionspolitiker försökte stoppa det, men kördes över av de nio regeringsrepresentanterna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Efter beslutet meddelade finansminister Peter Christensen att gränserna kommer att förstärkas med 50 tulltjänstemän vid gränserna mot Sverige och Tyskland från och med tisdag nästa vecka.

Nästa år kommer ytterligare 48 tullare att sättas i tjänst.

EU-kommissionen reagerade direkt och sade att den undersöker ifall åtgärden strider mot Schengenavtalet.

Utrikesminister Lene Espersen har försvarat åtgärden och sagt att syftet är att förhindra att "olagliga varor och droger" kommer in i landet, inte att kontrollera människor.

Tyskland har häftigt kritiserat åtgärden.

– Vi vill inte inleda en konflikt med Danmark men vi kommer att ställa tydliga frågor, har inrikesminister Hans-Peter Friedrich sagt.

Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson har tidigare sagt att åtgärden väcker många frågor.

"Åtgärderna är en eftergift till främlingsfientliga Dansk folkeparti, och jag är därför väldigt orolig över motiven", konstaterade Ohlsson i sin blogg.

EU ska utreda

Cecilia Malmström, EU:s kommissionär för inrikesfrågor, säger att EU-kommissionen ska utreda de nya danska gränskontrollerna, rapporterar Ritzau.

Tysklands justitieminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger riktar samtidigt skarp kritik mot Danmark och kräver att EU utreder om det är förenligt med EU:s regler.

– Jag förväntar mig att EU-kommissionen slår vakt om EU:s fördrag och utreder om det danska beslutet stämmer överens med europeisk lagstiftning, säger hon i en kommentar till Hamburger Abendblatt.

Utrikesminister Carl Bildt låter via sin pressekreterare hälsa till TT att han avvaktar EU-kommissionens granskning innan han kommenterar fallet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.